Ολάντ: Παίρνει θέση υπέρ της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Θέση υπέρ της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνάντησή με τον Ισπανό πρωθυπουργό στη Μαδρίτη, λέγοντας πως τα υψηλά spread των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης «θα δικαιολογούσαν παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές».

Θέση υπέρ της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνάντησή με τον Ισπανό πρωθυπουργό στη Μαδρίτη, λέγοντας πως τα υψηλά spread των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης «θα δικαιολογούσαν παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές».

Η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα εάν η Αθήνα «επιδείξει δέσμευση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε επίσης ο Ολάντ. Σε αυτήν την περίπτωση, υποστήριξε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να επιτρέψουν την συνέχιση του προγράμματος ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον».

Η πίεση των αγορών, ανέφερε ο Ολάντ, παραμένει ισχυρή και «τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά», υπενθυμίζοντας πως «στην εντολή της ΕΚΤ περιλαμβάνεται η σταθερότητα των τιμών και η νομισματική πολιτική». Και «τα υψηλά spread θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία παρέμβαση της ΕΚΤ εν ονόματι της νομισματικής σταθερότητας», τόνισε ο Ολάντ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους στη Μαδρίτη την Πέμπτη, ο Φρ.Ολάντ και ο Μ.Ραχόι διετύπωσαν από κοινού σήμερα στη Μαδρίτη ένα μήνυμα στήριξης του ευρώ, με τον ισπανό πρωθυπουργό να δηλώνει πως «ούτε το ευρώ, ούτε η κοινή αγορά, ούτε η ΕΕ, θα οπισθοδρομήσουν».

«Ο Ραχόι κι εγώ είμαστε αμετακίνητα προσηλωμένοι στον αμετάκλητο χαρακτήρα του ευρώ», υπογράμμισε ο Ολάντ την Πέμπτη. κατά την οποία ανήγγειλαν την διεξαγωγή μίας γαλλοϊσπανικής συνόδου κορυφής στις 10 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο του Ιουνίου, «αποφασίσαμε να δρομολογήσουμε μία διαδικασία για τη μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση στην ΕΕ» και για την εφαρμογή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων «θα πρέπει να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις τον προσεχή Δεκέμβριο», υπενθύμισε ο Ραχόι.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει στις δηλώσεις του πως η Ισπανία είναι «κυρίαρχο κράτος» και θα αποφασίσει μόνη της εάν θα χρειασθεί να προσφύγει σε μία συνολική ‘διάσωση’ της οικονομίας της μέσω δανεισμού από την Ευρωζώνη, τη στιγμή που η πίεση των αγορών την ποδηγετεί προς αυτήν τη λύση.

«Η Ισπανία θα αποφασίσει εάν ναι ή εάν όχι, το πότε και το πώς» θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), τόνισε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε πως ο Ραχόι του εξήγησε την κατάσταση στην Ισπανία και παραδέχθηκε πως η χώρα «έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες, μεγάλες θυσίες» και «τα αποτελέσματα ήδη είναι ορατά». Ο Ραχόι, από την πλευρά του, επανέλαβε την «ακλόνητη αποφασιστικότητά του να συνεχίσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

Η ΕΚΤ υπενθυμίζεται πως έχει εκδηλώσει προθυμία να βοηθήσει την Ισπανία μέσω της εξαγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά αναμένει πρώτα επίσημο αίτημα από τη Μαδρίτη.

Ο Ραχόι επανέλαβε πως η Ισπανία θα αποφασίσει εάν θα προσφύγει για δανεισμό όταν η ΕΚΤ της εκθέσει λεπτομερώς πως προτίθεται να παρέμβει στις αγορές κρατικού χρέους, προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση στο ισπανικό χρέος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk