Την πρόβλεψη ότι τελικά ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης θα λάβει τραπεζική άδεια, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Ελσίνκι, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους. Ωστόσο, μετά τη Γερμανία, και η Φινλανδία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για ένα τέτοιο βήμα.

Μετά τη συνάντησή του με τον φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κάταϊνεν στο Ελσίνκι, ο Μόντι απάντησε σε ερώτηση για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας στο μηχανισμό στήριξης: «Πιστεύω πως κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει, πιστεύω πως θα συμβεί την κατάλληλη χρονική στιγμή».

Ο ιταλός πρωθυπουργός έχει καταφέρει να βρει κοινό έδαφος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι -με τον οποίο και θα συναντηθεί μάλιστα την Πέμπτη στη Μαδρίτη. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Φινλανδίας εμφανίζονται αντίθετες σε κινήσεις όπως η τραπεζική άδεια στον ESM.

Ετσι, στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την Τετάρτη, ο Γιούρκι Κάταϊνεν σημείωσε πως η Φινλάνδία είναι «πολύ επιφυλακτική για τις επιχειρήσεις των ταμείων στήριξης στη δευτερογενή αγορά».

«Δεν πιστεύουμε πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των μηχανισμών» εξήγησε ο φινλανδός πρωθυπουργός. Ο Κάταϊνεν αναγνώρισε ότι η κατάσταση στις αγορές κρατικού χρέους «δεν είναι ομαλή», λέγοντας πως οι επενδυτές δεν αξιολογούν σωστά την κατάσταση μεμονωμένων χωρών, όπως η Ιταλία.

Ο Μάριο Μόντι την Πέμπτη θα μεταβεί στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

Προηγήθηκαν η συνάντηση του ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την Τρίτη, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξή του σε ένα πλαίσιο αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Κατά τις συνομιλίες που θα έχει στο Ελσίνκι με τον Γιούρκι Κατάινεν, ο Μάριο Μόντι θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις για τη βοήθεια στις χώρες του Νότου. Η Φινλανδία, μία από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», τηρεί σκληρή στάση απέναντι στις χώρες που πλήττονται από την κρίση και έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις, κατά καιρούς, της φινλανδής υπουργού Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία δεν δίστασε να πει ότι η χώρα της θα προτιμούσε να ετοιμαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη παρά να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δανείζεται περισσότερα από το μηχανισμό στήριξης, τα ενέχυρα που δίνονται στο Ελσίνκι ως εγγύηση αυξάνονται.

Ειδικά για την περίπτωση της Ισπανίας, η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ εάν η Μαδρίτη ζητήσει βοήθεια 100 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% της φινλανδικής συμμετοχής.

Μετά το Ελσίνκι, ο ιταλός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη, τον σημαντικότερο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Αναλυτές στη Ρώμη εκτιμούν ότι ο Μάριο Μόντι θα επιχειρήσει να πείσει τον ισπανό ομόλογό του να δεχθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανεισμού, με την επίγνωση ότι την Μαδρίτη ενδέχεται να διαδεχθεί σύντομα η Ρώμη.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 15:00 (14:00 τοπική ώρα) σε γεύμα εργασίας και εν συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Αργότερα, ο ιταλός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ισπανό βασιλιά Χουάν Κάρλος.