Ηλεκτρονικά γίνονται οι δηλώσεις σε ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Σε εφαρμογή τίθεται το νέο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ, το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ από εργοδότες, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

Σε εφαρμογή τίθεται το νέο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ, το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ από εργοδότες, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Με την αξιοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πολύχρονες προσπάθειες, δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή και του ΟΑΕΔ, προκειμένου να υποβάλουν έντυπα αρμοδιότητας των παραπάνω φορέων, όπως π.χ. αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης, κλπ.

Με το νέο αυτό ηλεκτρονικό σύστημα, όπως επισημαίνεται, μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περισσοτέρων από 25 εκατ. ευρώ γραφειοκρατικού βάρους, ετησίως.

Η διασύνδεση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ενώ, παράλληλα, αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τα αντίστοιχα διοικητικά καθήκοντα και επικεντρώνονται στο κυρίως ελεγκτικό και συμφιλιωτικό τους ρόλο.

Κυριότερα όμως, ενισχύεται και εμπεδώνεται κλίμα διαφάνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κράτους.

Σημειώνεται ότι, το χρονικό διάστημα 01/09/2012 έως 31/12/2012, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της αυτοπρόσωπης υποβολής των προβλεπόμενων εντύπων και της χρήσης του νέου ηλεκτρονικού συστήματος.

Από 01/01/2013, θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή για όλους τους εργοδότες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk