Το κριτήριο της εμπειρίας βάρυνε στην επιλογή των ομοσπονδιακών προπονητών κκ. Αλέκου Λεώνη και Σωτήρη Δρίκου για τις κλήσεις των αθλητών στην προετοιμασία της εθνικής βόλεϊ ανδρών ενόψει των προκριματικών για το EURO 2013. Η πρόκριση στα τελικά του επόμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποτελεί τον κορυφαίο εφετινό στόχο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και έτσι οι δύο τεχνικοί δεν θέλησαν να κάνουν… πειράματα, προστρέχοντας σε μπαρουτοκαπνισμένους αθλητές και αφήνοντας εκτός κλήσεων ορισμένους νέους και ταλαντούχους παίκτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν ενσωματωθεί στην εθνική ομάδα.
Μοναδική έκπληξη αποτελεί η επιστροφή μετά από αρκετά χρόνια του ακραίου Γιάννη Κυριακίδη. Κατά τα άλλα κλήθηκαν οι πασαδόροι Κώστας Προύσαλης και Δημήτρης Φιλίπποφ, οι ακραίοι Θεόκλητος Καριπίδης, Ανδρέας Φράγκος, Ηλίας Λάππας και Κώστας Χριστοφιδέλης, οι κεντρικοί Νίκος Σμαραγδής, Γιώργος Πετρέας, Παναγιώτης Πελεκούδας και Δημήτρης Σουλτανόπουλος, οι διαγώνιοι Μίταρ Τζούριτς και Ακης Ασπιώτης, και οι λίμπερο Αχιλλέας Παπαδημητρίου και Γιώργος Στεφάνου.
Παράλληλα έχουν δηλωθεί για τα προκριματικά του EURO 2013 ορισμένοι παίκτες που θα μπορούσαν να συνδράμουν την εθνική ομάδα σε περίπτωση που υπάρξουν τραυματισμοί. Πρόκειται για τον έμπειρο πασαδόρο Βασίλη Κουρνέτα, τους νεαρούς ακραίους Ραφαήλ Κουμεντάκη και Μενέλαο Κοκκινάκη αλλά και τους Μιχάλη Σαρικεΐσογλου, Γιώργο Παπαδόπουλο, Απόστολο Αρμενάκη και Γιώργο Τζιουμάκα.

Η εθνική ομάδα θα ξεκινήσει την προετοιμασία της στην Πορταριά την 1η Αυγούστου και αναμένεται να δώσει φιλικά παιχνίδια με την Λετονία στην Πορταριά (9, 10 και 11 Αυγούστου) και με το Βέλγιο στην έδρα του (αναχώρηση 16/8, παιχνίδια στις 17, 18 και 19/8).