Σημαντική βράβευση του έλληνα φωτογράφου Νικόλα Λώτσου

Ο τίτλος «Φωτογράφος της Χρονιάς» στον διεθνή διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας SPIDER AWARDS ανήκει εφέτος στον Νικόλα Λώτσο.

Ο τίτλος «Φωτογράφος της Χρονιάς» στον διεθνή διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας SPIDER AWARDS ανήκει εφέτος στον Νικόλα Λώτσο.

Τα βραβεία από τα οποία κάθε χρόνο ξεχωρίζουν οι καλύτεροι φωτογράφοι σε παγκόσμιο επίπεδο (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) απονεμήθηκαν προσφάτως για έβδομη χρονιά, ενώ στα ίδια βραβεία ο Ν. Λώτσος απέσπασε το 1ο βραβείο ασπρόμαυρης φωτογραφίας SPIDER στην κατηγορία Άγρια Ζωή, ενώ είχε υποψηφιότητες και για άλλες κατηγορίες.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο έχει τίτλο «Το κυνήγι» και απεικονίζει την στιγμή που όρνεα και άγρια θηρία (ύαινες, τσακάλια, λιοντάρια) έχουν συγκεντρωθεί και δίνουν μάχη γύρω από τη λεία ενός βουβαλιού. Το μεγαλειώδες στιγμιότυπο έχει τραβηχτεί στο οικοσύστημα Μασάι Μάρα στην Κένυα της Ανατολικής Αφρικής.

Φωτογράφος και εκπρόσωπος καλαθοσφαιριστών όπως ο Μάικ Μπατίστ και ο Κώστας Καϊμακόγλου, ο Ν. Λώτσος ασχολείται από 16 ετών με την καλλιτεχνική φωτογραφία κυρίως με την μαυρόασπρη και αποτυπώνει θέματα μέσα από την άγρια ζωή, φύση, ανθρώπινη κουλτούρα.

«Το μεγαλείο της φύσης σε προκαλεί να το αποτυπώσεις για να το κρατήσεις μέσα σου, να το μοιραστείς με τον κόσμο» λέει ο Ν. Λώτσος που θεωρεί την Αφρική «σπίτι του» και ασχολείται επίσης με την αρχιτεκτονική φωτογραφία. «Μέσα από τις εικόνες μου αισθάνομαι ότι εκφράζω τελικά τον φόβο και την αγωνία μου να μην καταλήξει αυτός ο υπέροχος κόσμος της άγριας φύσης ένα όνειρο από το παρελθόν.

Να μην καταλήξουν σε 50 χρόνια από τώρα τα παιδιά των παιδιών μας να βλέπουν την άγρια φύση και ζωή μόνο από φωτογραφίες ή στα διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο επειδή απλώς δεν θα υπάρχουν πια. Σαν να προσπαθώ να διαφυλάξω κάτι πολύτιμο να μην χαθεί. Ίσως γιατί δείχνοντας το μεγαλείο της φύσης, μπορείς να τη διασώσεις για τις επόμενες γενιές. Ίσως γιατί πιστεύω ότι αν δείξουμε εμείς απλά τη θέληση να την προστατεύσουμε, η φύση θα βρει τον τρόπο».

Οι διεθνείς φωτογραφικές διακρίσεις του είναι αρκετές: χάλκινο βραβείο στο διεθνή Διαγωνισμό PX3 2011, στο Παρίσι, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα στα διεθνή βραβεία LOUPE2011 κ.ά.. Η κριτική επιτροπή που απονέμει τα βραβεία SPIDER αποτελείται από διεθνούς κύρους εκπροσώπους της φωτογραφίας και της τέχνης, αναγνωρισμένους επαγγελματίες που συνεργάζονται με διάσημες γκαλερί (TATE, BONHAMS κ.ά..) με το National Geographic κ.λπ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk