Η 22η Ιουνίου είναι μία ημερομηνία κατά την οποία έχουν συμβεί αρκετά σημαντικά πράγματα σε Euro του παρελθόντος. Όπως η κατάκτηση του τροπαίου του 1980 από την (τότε) Δυτική Γερμανία και η τελευταία αξιομνημόνευτη παράσταση της άλλοτε σπουδαίας ομάδας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης η οποίο έπαιρνε την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης του 1988 απέναντι στην Ιταλία. «Το Βήμα» ανατρέχει στο παρελθόν και (σας) υπενθυμίζει:

1980 – Ρώμη (Euro
Ιταλίας): Η Δυτική Γερμανία κατακτά το τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό της ομάδας-έκπληξη, του Βελγίου. Με δύο τέρματα του Χορστ Χρούμπες στο 10′ και στο 89′ οι Δυτικογερμανοί στέφονται πρωταθλητές νικώντας με 2-1. Είχε ισοφαρίσει στο75′ με πέναλτι ο Ρενέ Βαντερέικεν.

1988 – Στουτγάρδη (Euro Γερμανίας): Με δύο γκολ των μετέπειτα ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού Ουκρανών Γενάντι Λιτόβτσενκο και Ολεγκ Προτάσοβ η υπερ-ταλαντούχα τότε Σοβιετική Ενωση πετάει στο καναβάτσο (2-1, σκόρερ των Ατζούρι ο Τζιανλούκα Βιάλι) την Ιταλία και προκρίνεται στον τελικό της διοργάνωσης (όπου ηττήθηκε με 0-2 από την Ολλανδία).

1992 – Γκέτεμποργκ (Euro Σουηδίας): Εχουν μαζευτεί από τις παραλίες για να καλύψουν το κενό που άφησε η αποκλεισθείσα λόγω εμπάργκο Γιουγκοσλαβία, όμως οι Δανοί το έχουν πάρει πολύ ζεστά. Υστερα από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό απέναντι στην Ολλανδία ο οποίος έληξε ισόπαλος 2-2 (5′, 33 Λάρσεν – 23′ Μπέργκαμπ, 86′ Ράικαρντ), οι δύο ομάδες οδηγούνται στη διαδικασία των πέναλτι. Σε αυτήν ο Πίτερ Σμάιχελ κάνει τη διαφορά (εξουδετερώνοντας την εκτέλεση του Μάρκο φαν Μπάστεν!) και η Δανία κατακτά την πρόκριση για τον τελικό μέσω του οποίου θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης (2-0 τη Γερμανία) στη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Euro πριν από εκείνη της Ελλάδας το 2004!

1996 – Λονδίνο και Λίβερπουλ (Euro Αγγλίας): Στη φάση των «8» της διοργάνωσης η οικοδέσποινα Αγγλία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ισπανία. Σε αντίστοιχο παιχνίδι για τα προημιτελικά, η Γαλλία αντιμετώπιζε την Ολλανδία. Βαρετά και ανούσια ματς και τα δύο για 120 λεπτά, ωστόσο έκρυβαν αγωνιώδη φινάλε καθώς κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι!
Σε αυτές τις περιπτώσεις ως ήρωες αναδεικνύονται συνήθως οι τερματοφύλακες. Ο Αγγλος Ντέιβιντ Σίμαν απέκρουσε το πέναλτι του Μιγκέλ Ναδάλ και ο Γάλλος Μπερνάρ Λαμά εκείνο του Κλάρενς Σέεντορφ χαρίζοντας την πρόκριση σε Αγγλία και Γαλλία αντιστοίχως.

2004 – Οπόρτο και Γκιμαράες (Euro Πορτογαλίας): Ακόμα γίνεται πολλή συζήτηση για εκείνα τα δύο ματς στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του τρίτου ομίλου στο Euro της Πορτογαλίας. Η Ιταλία επικράτησε με 2-1 της Βουλγαρίας χάρη σε γκολ που σημείωσε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τζιανλούκα Τζαμπρότα, ωστόσο έμεινε εκτός διοργάνωσης λόγω της αποκαλούμενης και ως «σκανδιναβικής συμμαχίας» η οποία είχε ως επακόλουθο το τελικό 2-2 στον αγώνα της Σουηδίας με τη Δανία. Με το αποτέλεσμα αυτό το οποίο «κλείδωσε» στο 90′ με τέρμα του Δανού Γιον νταλ Τόμασον οι δύο σκανδιναβικές χώρες προκρίθηκαν στους «8» αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους Ατζούρι οι οποίοι ακόμα «φωνάζουν» για ματς το οποίο οι δυο τους «φρόντισαν» να λήξει ισόπαλο προκειμένου να περάσουν και οι δύο στον επόμενο γύρο.

2008 – Βιέννη (Euro Αυστρίας – Ελβετίας): Η απαρχή της ισπανικής κυριαρχίας των τελευταίων ετών σηματοδοτήθηκε στις 22 Ιουνίου του 2008 απέναντι στην Ιταλία. Οι μαχητές Ατζούρι αν και εστεμμένοι πρωταθλητές κόσμου (το 2006), δεν διέθεταν το ταλέντο και την ορμή των Φούριας Ρόχας, είχαν όμως να αντιπαρατάξουν το γνωστό και άκρως αποτελεσματικό κατενάτσιο που τους κράτησε όρθιους μέχρι και το τέλος της παράτασης. Ωστόσο στη διαδικασία των πέναλτι (και μετά από ένα βουβό 0-0 στα 120 αγωνιστικά λεπτά) ο «άγιος» Ικερ Κασίγιας απέδωσε δικαιοσύνη αποκρούοντας τις εκτελέσεις των Ντανιέλ ντε Ρόσι και Αντόνιο ντι Νατάλε και χαρίζοντας την πρόκριση στην ομολογουμένως καλύτερη ομάδα.