Εικόνες σοκ από την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων

Πριν από λίγα 24ωρα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τον «Λευκό Βόλο», μια υπέροχη εικόνα της Γης από το Διάστημα η οποία απεικονίζει με λεπτομέρεια τους παγετώνες και τους θαλάσσιους πάγους στις αρκτικές περιοχές και το Βόρειο Πόλο. Χθες η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν την συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι θαλάσσιοι πάγοι στην Αρκτική τις τελευταίες δεκαετίες.

http://www.youtube.com/watch?v=nGYEZ9H63zA&feature=player_detailpage#t=45s

Πριν από λίγα 24ωρα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τον «Λευκό Βόλο», μια υπέροχη εικόνα της Γης από το Διάστημα η οποία απεικονίζει με λεπτομέρεια τους παγετώνες και τους θαλάσσιους πάγους στις αρκτικές περιοχές και τον Βόρειο Πόλο. Χθες η αμερικανική υπηρεσία δημοσίευσε επίσης μια σειρά από φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν τη συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι θαλάσσιοι πάγοι στην Αρκτική τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι εικόνες παρουσιάζουν την δραματική μείωση της παγοκάλυψης στην περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών κάθε χρόνο χάνεται το 15% των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική. Οπως εκτιμούν οι επιστήμονες τα προσεχή χρόνια τα καλοκαίρια δεν θα υπάρχει εκεί καθόλου θαλάσσιος πάγος και οι αρκτικές περιοχές θα μπορούν να προσεγγίζονται άνετα με πλωτά μέσα.

Η συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο τοπικό αλλά και το παγκόσμιο περιβάλλον ενώ κινδυνεύουν διάφορα είδη ζώων όπως οι πολικές αρκούδες και οι φώκιες που βασίζουν την επιβίωση τους στην παρουσία των θαλάσσιων πάγων.

Οι θαλάσσιοι πάγοι στην Αρκτική το 1980


Οι θαλάσσιοι πάγοι στην Αρκτική το 2012 έχουν υποστεί δραματική συρρίκνωση

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk