Παρά τη σωματική και πνευματική κόπωση εξαιτίας των συνεχών αγωνιστικών υποχρεώσεων _ οι περισσότεροι διεθνείς έκαναν οκτώ ημέρες διακοπές _ η Εθνική Μπάσκετ των ανδρών τα πήγε περίφημα στο Κάουνας, όπου σε διαδοχικούς φιλικούς αγώνες επικράτησε της Ρωσίας (66-63) του Αντρέι Κιριλένκοκαι της οικοδέσποινας Λιθουανίας (82-70) τουΛίνας Κλέιζα. Σήμερα Δευτέρα (18/6) επιστρέφει στην Αθήνα και την Παρασκευή (22/6) θα αναχωρήσει για τη Βραζιλιά, όπου θα συνεχίσει την προετοιμασία της εν όψει του προολυμπιακού τουρνουά της Βενεζουέλας (Καράκας, 2-8 Ιουλίου).

Ο ομοσπονδιακός προπονητής κ.Ηλίας Ζούροςείχε επισημάνει, βέβαια, από την πρώτη ημέρα ότι «η ομάδα μας πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα δύο παιχνίδια ως προπονήσεις, γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας εν όψει του προολυμπιακού τουρνουά», ωστόσο το γεγονός ότι η Εθνική υπέταξε δύο σοβαρούς αντιπάλους χωρίς τέσσερις βασικούς παίκτες _ τον αρχηγό του ΟλυμπιακούΒασίλη Σπανούλη, καθώς και τους «Ιταλούς» της πρωταθλήτριας Σιένα και της φιναλίστ Αρμάνι ΜιλάνοΝίκο ΖήσηκαιΑντώνη ΦώτσηΓιάννη Μπουρούσηαντιστοίχως _ είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό.

Παρά τις ελάχιστες προπονήσεις, που έχει πραγματοποιήσει, και τις τέσσερις απουσίες της, η Εθνική θέλησε να τρέξει στο «ανοικτό» γήπεδο και να ψάξει το εύκολο καλάθι, να αξιοποιήσει την ενέργεια των πιτσιρικάδων (Μάντζαρης,Σλούκας,Καλάθης,Παπανικολάου), να κυκλοφορήσει γρήγορα την μπάλα αναζητώντας τον ελεύθερο σουτέρ (Βασιλειάδης), να εκμεταλλευτεί την αποτελεσματικότητα των φόργουορντ (Πρίντεζης,Καϊμακόγλου), να απλώσει την άμυνά της σε όλο το γήπεδο για να παγιδεύσει τον αντίπαλο πλέι μέικερ και κάποιες φορές να χρησιμοποιήσει χαμηλά σχήματα (με Πρίντεζη και Καϊμακόγλου στις θέσεις των ψηλών), ώστε να μπορεί να κάνει αλλαγές σε όλα τα «σκριν» και να είναι ταχύτατη στις περιστροφές της.

«Το πρώτο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θέλουμε ακόμη δουλειά. Πρέπει να διορθώσουμε πολλά πράγματα και να δείξουμε περισσότερα στο παρκέ. Θα πρέπει να δούμε κάποια κομμάτια στην επίθεση, να επιμείνουμε περισσότερο στο αμυντικό ριμπάουντ. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια όλων των παιδιών και από την ομαδικότητά τους. Όλοι έχουν δείξει ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως η ομάδα είναι αυτή που κερδίζει, ξέρουν πως όταν είμαστε ενωμένοι και παλεύουμε όλοι μαζί, κερδίζουμε. Είναι κάτι που η Εθνική Ελλάδας έχει δείξει και αποδείξει πολλές φορές και στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Ζούρος.

ΟΓιώργος Πρίντεζηςτόνισε: «Μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι θετικά. Δουλεύουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Θα πρέπει να διορθώσουμε κάποιες λεπτομέρειες, θα πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς ό,τι καλύτερο μπορεί. Ο κόουτς μάς βοηθά, βοηθά τον καθένα μας να εκμεταλλευτεί τα δυνατά του σημεία, ώστε να βοηθήσουμε όλοι την ομάδα να πάρει την πρόκριση που θέλει. Θέλουμε να παίξουμε ένα ωραίο και μοντέρνο μπάσκετ και περιμένουμε και τα άλλα παιδιά που ακόμη έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο ιταλικό πρωτάθλημα, ώστε να δουλέψουμε όλοι μαζί. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη και αυτό είναι λογικό. Πρέπει να εστιάσουμε σε ορισμένους τομείς, έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Είναι θετικό ότι οι περισσότεροι γνωριζόμαστε αγωνιστικά μεταξύ μας».

Οσο για την επιστροφή του στην Εθνική μετά το περυσινό «τάιμ άουτ», ο δυναμικός φόργουορντ, τον οποίο «φλερτάρουν» οι Νιου Γιορκ Νικς και ισχυρά κλαμπ της Ευρώπης, σχολίασε: «Παρά το ότι δεν ήμουν στην Εθνική πέρυσι, γνωρίζω τους περισσότερους από τους παίκτες, έχουμε συναντηθεί και πάλι αγωνιστικά, δεν έχω πρόβλημα προσαρμογής, αφομοιώνω πράγματα κάθε μέρα και όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Ο καθένας από εμάς παίζει για την ομάδα, βάζει την ενέργειά του και αφήνει την κούραση στην άκρη, την ξεπερνά, γιατί όλοι είμαστε εδώ για την Εθνική».

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 70-82

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καλνιέτις 10, Κλέιζα 10, Ντελινινκάιτις 10, Γιανκούνας 10, Γιαβτόκας 8, Κουζμίνσκας 6, Καβαλιάουσκας 5, Ντούλκις 5, Γιουσκεβίτσιους 4, Βαλαντσιούνας 2, Σονγκάιλα.

ΕΛΛΑΔΑ: Βασιλειάδης 11, Μάντζαρης 4, Σλούκας 3, Καλάθης 11, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 11, Μαυροειδής 7, Βουγιούκας 6, Καϊμακόγλου 14, Καββαδάς 3, Μπράμος.

ΕΛΛΑΔΑ – ΡΩΣΙΑ 66-63

ΕΛΛΑΔΑ: Βασιλειάδης 9, Μάντζαρης 3, Σλούκας, Καλάθης, Μπράμος 3, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Σαρικόπουλος, Μαυροειδής 8, Καϊμακόγλου 15, Καββαδάς 6.

ΡΩΣΙΑ: Σβεντ 6, Πονκρασόφ 2, Κιριλένκο 9, Μόνια 11, Καρασόφ 6, Φριτζόν 9, Κάουν 7, Μαζγκόφ 4, Αντόνοφ 4, Βορόνοφ 2, Βιάλτσεφ 3.