Με καταγωγή από την Κίνα, το μούσμουλο είναι ίσως το λιγότερο διάσημο φρούτο του καλοκαιριού, ενδεχομένως επειδή γρήγορα εξαφανίζεται από τους πάγκους της αγοράς. Ωστόσο, περιέχει περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο της εποχής, μπόλικη βιταμίνη C και φυτικές ίνες που βοηθούν στις διαταραχές του εντέρου. Οσοι γυμνάζεστε ή καταπονήστε σε κοπιαστικές εργασίες, μην το περιφρονείτε: τα μεταλλικά του άλατα βοηθούν τον οργανισμό να ανακτήσει γρήγορα ξανά την ενέργεια του Ποπάι.

Με μοσχαράκι στην κατσαρόλα
Σοτάρουμε 1 κιλό ποντίκι ή ελιά σε μερίδες με ¾ φλ. ελαιόλαδο και σβήνουμε με 1 σφηνάκι γλυκό λευκό κρασί. Προσθέτουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 3 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια, 1 μεγάλη ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη, 1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη, φλούδα από 1 πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και προσθέτουμε 1 κιλό μούσμουλα καθαρισμένα. Αλατίζουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Mαρμελάδα
Ψιλοκόβουμε 1 κιλό καθαρισμένα μούσμουλα, 2 πράσινα μήλα και φλούδα από ½ λεμόνι. Τα βάζουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά με 800 γρ. ζάχαρη και 1 βανίλια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά.

Γλυκό στιγμής
Καθαρίζουμε τα μούσμουλα και τα κόβουμε στη μέση. Ανακατεύουμε 50 γρ. ανθότυρο με 1 κ.σ. μέλι και λίγη κανέλα. Γεμίζουμε με κουταλάκι τα μούσμουλα και τα πιέζουμε να γίνουν μπουκίτσες. Τα σερβίρουμε σκέτα ή με παγωτό βανίλια και σιρόπι από οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού.