Τη θέση ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει σημαντικές παραχωρήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφήνοντας ωστόσο ένα «παραθυράκι» για «μικρές τροποποιήσεις».

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», λίγο πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη, ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε τις εκλογές του Ιουνίου ορόσημο «για το μέλλον της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι οι έλληνες ψηφοφόροι και πολιτικοί δεν πρέπει να αναμένουν μεγάλες αλλαγές, όσον αφορά το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που οριστικοποιήθηκε τον Μάρτιο.

«Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένειά μας και άρα τη θέλουμε να μείνει μαζί μας. Την ίδια ώρα αναμένουμε από τις αρχές στην Ελλάδα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Η τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς Ελλάδας είναι, όπως είπε, «πολύ σημαντική καθώς έχει να κάνει με την αξιοπιστία και τη σταθερότητα του ευρώ».

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να βοηθήσει την Αθήνα, όπως για παράδειγμα τη διοχέτευση επενδυτικών κονδυλίων στη χώρα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν «μικρές τροποποιήσεις», όπως έχει συμβεί και με άλλες χώρες, π.χ. Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει ένα ή δύο μέτρα με άλλα ισοδύναμης ισχύος και αποτελεσματικότητας.

Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει: «Σας παρακαλώ μη το θεωρήσετε αυτό ως υπερβολική ευελιξία. Το λέω ξεκάθαρα: τηρήστε τις δεσμεύσεις».

Projectbonds και Ευρωπαïκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ωστόσο εξέφρασε, λίγο πριν από τη σύνοδο της Τετάρτης, την αισιοδοξία του ότι δύο από τις αναπτυξιακές πολιτικές που εξετάζει η ΕΕ θα προχωρήσουν. Πρόκειται για την αύξηση του κεφαλαίου αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Χαρακτήρισε ωστόσο – απηχώντας τη «γραμμή» της Γερμανίας – την έκδοση ευρωομολόγων «δύσκολο ζήτημα για την ώρα».

«Γιατί; Πρώτον διότι δεν υπάρχει ομόφωνη συναίνεση για το συγκεκριμένο θέμα – ας είμαστε ειλικρινείς – και δεύτερον επειδή θεωρούμε ότι μόνο όταν θα υπάρχει ένα αυξημένο επίπεδο συναίνεσης και πειθαρχίας μπορούν τα ευρωομόλογα να παρουσιαστούν ως κάτι αξιόπιστο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Υποστήριξε ωστόσο ότι το μήνυμα για όσους αμφισβητούν τη μακροημέρευση του ευρώ είναι ότι η οικονομική ενοποίηση θα προχωρήσει. «Τασσόμαστε υπέρ των ευρωομολόγων και πιστεύουμε ότι θα εκδοθούν. Το θέμα είναι πώς και πότε», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Ακόμα και τα πιο επιφυλακτικά μέλη της ευρωζώνης δεν αποκλείουν τα ευρωομόλογα αλλά λένε όχι ακόμα. Ηδη εξετάζουμε ένα »σχέδιο πορείας» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υλοποιηθεί, αλλά είναι κάτι που πραγματικά βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

Το Σαββατοκύριακο ο νέος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του G8 ότι αναμένεται να παρουσιάσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης στις Βρυξέλλες σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει και το ζήτημα των ευρωομολόγων.

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος για το συγκεκριμένο ζήτημα στις δύο συνόδους κορυφής, της προσεχούς Τετάρτης, αλλά και του Ιουνίου έχει εκφράσει και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ενώ και αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν δηλώσει ότι οι συζητήσεις για ένα «σχέδιο πορείας» όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να επιταχυνθούν το προσεχές διάστημα. Η Γερμανία φαίνεται ότι πλέον δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγων, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Σε ερώτηση εξάλλου δημοσιογράφου της WSJ, αν εξετάζονται άλλοι τύποι κοινής δράσης μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ταμείο για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών αλλά και την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας πάμε βήμα-βήμα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί».

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια έχουν προταθεί ως λύση προκειμένου να σταματήσουν να εξαρτώνται οι αδύναμες τράπεζες από αδύναμες κυβερνήσεις όσον αφορά την παροχή εγγυήσεων.