«Στο μέρος που σκοτώνει τα όνειρα, το μηδέν μοιάζει με άπειρο. Το σκουπίδι, με θησαυρός. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί.Δεν υπάρχουν αλήθειες και ψέματα.Υπάρχουν μόνο πάθη και όνειρα.Υπάρχει μόνο παρόν. Ούτε πριν, ούτε μετά.Υπάρχουν μόνο Άνθρωποι.Και Ποντίκια».

Σπουδαστές και απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή- Τράγκα ανεβάζουν το Μάιο, στο Θέατρο «Εναστρον», το διαχρονικό έργο «Ανθρωποι και ποντίκια», διαθέτοντας την είσοδο ελεύθερη στο κοινό. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Θάνου Περιστέρη, είναι βασισμένη στο γνωστό μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ και αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν στα ανθρώπινα όνειρα, στη θλίψη και στη μοναξιά, μέσα από τα πορτρέτα δύο εργατών που μεταναστεύουν και παλεύουν να βρουν τη θέση τους στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο έργο, πιο επίκαιρο από ποτέ, με μια πιο «σκοτεινή» σκηνοθετική άποψη και ιδιαίτερα στοιχεία –το θέατρο μυρίζει σαν στάβλος- επικεντρώνεται στο κυνήγι της εκπλήρωσης της ανάγκης του καθενός.

«Υποδύομαι μια κοπέλα με φιλοδοξίες, η οποία βιώνει την απόλυτη μοναξιά και έρχεται αντιμέτωπη με το σεξισμό. Μένει σε μια φάρμα, όπου οι κάτοικοι είναι μόνο άντρες και επειδή είναι αρκετά κοινωνική και μπροστά από την εποχή της, όλοι -ενώ τη θέλουν και δεν μπορούν να την έχουν- την αποκαλούν πόρνη. Η ίδια ψάχνει κάποιον να μιλήσει και στην ουσία κανείς δεν την ακούει. Τη βλέπουν ως αντικείμενο και δεν έχει δικό της όνομα, αφού είναι η γυναίκα του Κέρλι», εξηγεί η Κατερίνα Αντζουλάτου.

H Κατερίνα Αντζουλάτου

Οι νέοι ηθοποιοί, οι οποίοι αγωνιούν για την καριέρα τους σε μια τόσο δύσκολη εποχή, προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην παράσταση. «Προσωπικά ξέρω πως είναι να κυνηγάς το όνειρό σου με όλα τα μέσα. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με την ηθοποιία. Αν και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε άλλους τομείς και είχα τη σίγουρη δουλειά στο δημόσιο, πήρα την απόφαση να τα αφήσω όλα για να κάνω αυτό που πραγματικά ήθελα, χωρίς να ακούσω κανέναν», προσθέτει η ηθοποιός.

«Σε μια τέτοια εποχή αν είσαι αισιόδοξος και δεν γκρινιάζεις πολύ, θα βρεις ευκαιρίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι ίσως χρειαστεί να κάνεις και δουλειές χωρίς αμοιβή, όπως εγώ», επιμένει η μοναδική γυναίκα- ηθοποιός της παράστασης, λίγο πριν καταλήξει στο ότι αγαπά το θέατρο γιατί είναι μια μορφή ψυχαγωγίας που κάνει τους ανθρώπους καλύτερους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μυθιστόρημα «Ανθρωποι και Ποντίκια» εκδόθηκε πρώτη φορά το 1937 και αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς. Ο Τζον Στάινμπεκ τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1962.

Μετάφραση – Απόδοση κειμένου:Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία:Θάνος Περιστέρης

Σκηνογραφία:Γιώργος Μέρλος

Μουσική:Μισέλ Μουσού

Κινησιολογία – Βοηθός σκηνοθέτη:Αγγέλα Πατσέλη

Επεξεργασία video-camera:Λευτέρης Τσίτας

Φωτογραφίες:Αλέξανδρος Κατσής

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις21:15

Πρώτη παράσταση: 12 Μαΐου 2012
Τελευταία παράσταση: 27 Μαΐου 2012
Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων: 210-8252311 (12-4 μ.μ.)

Είσοδος: Ελεύθερη

Παίζουν (κατά σειρά εμφανίσεως):

Ορέστης Τρίκας

Θάνος Περιστέρης

Μηνάς Γκούμας

Γιάννης Πάρτογλου

Κυριάκος Κορογιάννης

Κατερίνα Αντζουλάτου

Ανδρέας Βούλγαρης

Πάνος Κούλης

Χρήστος Καρασαββίδης

Σοφοκλής Προμοίρας