Ο Σον Πεν, έδωσε ένα συγκινητικό λόγο την Τετάρτη αναφέροντας προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τις οικογένειές τους στον φονικό σεισμό της Αϊτής και καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να δείξει την ευαισθησία της, στο πλαίσιο της βράβευσής του για το ανθρωπιστικό του έργο στην πολύπαθη χώρα.

Ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός τιμήθηκε κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής υποψηφίων για Νόμπελ Ειρήνης, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τονπρώην πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ μαζί του στη σκηνή ήταν ο Δαλάι Λάμα και ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα.

«Νιώθω ταπεινός… Τρέμω και μου αρέσει! Ξέρω ότι ίσως ακούγεται κοινότυπο, αλλά σήμερα νιώθω πραγματικά έτσι» ανέφερε ο Σον Πεν, ενώ από την πλευρά του ο Udo Janz, ο επίτροπος του ΟΗΕ για το θέμα των προσφύγων ζήτησε από τον ηθοποιό να αντιμετωπίσει το εν λόγω βραβείο «ως ένα Όσκαρ για το ανθρωπιστικό του έργο».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο 51 ετών σταρ έχει στηρίξει σημαντικά την Αϊτή έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό τον Ιανουάριο του 2010 που άφησε πίσω του ένα κατεστραμμένο νησί, 300.000 νεκρούς και περισσότερους από 1.5 εκατομμύριο άστεγους.

Επίσης είναι ο πρώτος μη Αϊτινός διπλωμάτης της κυβέρνησης του Μισέλ Μαρτελί , η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2011 και παράλληλα διατελεί πρόεδρος της Οργάνωσης αρωγής προς την Αϊτή, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα και ενισχύει σημαντικά το νησί.