Μπάσκετ: Η υγεία της μητέρας του αθώωσε τον Μαυροκεφαλίδη

Εστω και με καθυστέρηση… πέντε μηνών η Επιτροπή Εφέσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) δικαίωσε τον διεθνή σέντερ της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης Λουκά Μαυρκοεφαλίδη, ο οποίος είχε τιμωρηθεί από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή με ποινή αποκλεισμού ενός μηνός από κάθε αθλητική δραστηριότητα, με την αιτιολογία ότι είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο Ευρωμπάσκετ 2011 με την Εθνική Ανδρών.

Εστω και με καθυστέρηση… πέντε μηνών η Επιτροπή Εφέσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) δικαίωσε τον διεθνή σέντερ της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος είχε τιμωρηθεί από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή με ποινή αποκλεισμού ενός μηνός από κάθε αθλητική δραστηριότητα, με την αιτιολογία ότι είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο Ευρωμπάσκετ 2011 με την Εθνική Ανδρών.

Μέσα σε 16 σελίδες η Επιτροπή Εφέσεων της FIBA παρουσίασε το σκεπτικό της απόφασης στις εμπλεκόμενες πλευρές (ΕΟΚ, Μαυροκεφαλίδης, Σπαρτάκ) εξηγώντας ότι μια σειρά από λόγους, που επικαλέστηκε ο διεθνής σέντερ και κυρίως το σοβαρότατα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε η μητέρα του κατά την περίοδο των κλήσεων των διεθνών από τον ομοσπονδιακό προπονητή κ. Ηλία Ζούρο, κατέστησαν αδύνατη τη συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα.

«Η άρνηση του αθλητή να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της χώρας του οφείλεται αποκλειστικά στην υπερβολικά φτωχή κατάσταση της υγείας της μητέρας του», αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα της Επιτροπής Εφέσεων, η οποία έκανε δεκτή την έφεση του Μαυροκεφαλίδη διαγράφοντας την ποινή αποκλεισμού ενός μηνός από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Τονίζεται, μάλιστα, ότι ο αθλητής είναι το μοναδικό πρόσωπο της οικογενείας που κατοικεί στην Ελλάδα και μπορούσε να της παράσχει βοήθεια. Επιπροσθέτως, όλα τα έγγραφα που προσκόμισε, καθώς και η τηλεφωνική κατάθεση του προσωπικού ιατρού και του ψυχιάτρου της ασθενούς μητέρας του κρίθηκαν επαρκέστατα από την Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εφέσεων της FIBA έλαβε υπόψη της και το γεγονός ότι και άλλοι παίκτες, σε διάφορες εθνικές ομάδες, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά δεν τιμωρήθηκαν, επομένως έπρεπε να υπάρξει ίση αντιμετώπιση και στην περίπτωση του Μαυροκεφαλίδη.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και εκείνη του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος σε μεγάλη συνέντευξή του στο «Βήμα» είχε εξηγήσει ότι η δύσκολη εγκυμοσύνη της συζύγου του τον είχε αναγκάσει να αποχωρήσει από την προετοιμασία της Εθνικής. Και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τιμωρήθηκε από την ΕΟΚ και από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της FIBA γιατί ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που είχε προσκομίσει περιείχε ισχυρότατα στοιχεία.

Εάν, πάντως, υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση του Μαυροκεφαλίδη, η οποία θα έχει συνέχεια μόνον αν η ΕΟΚ προσφύγει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης («CAS»), σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, είναι το λάθος του αθλητή να ανακοινώσει στον κ. Ζούρο την απόφασή του να μην αγωνιστεί στην Εθνική δύο ημέρες μετά την κλήση του στην Εθνική. Ολα τα άλλα στοιχεία ήταν υπέρ του και για αυτό δικαιώθηκε από τη Δευτεροάθμια Επιτροπή της FIBA.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk