Το Τζουράσικ Παρκ ήταν κόλαση!

Μια διαφορετική εικόνα για την εποχή των δεινοσαύρων παρουσιάζει μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν οι δεινόσαυροι δεν ζούσαν στο ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον που βλέπουμε σε ταινίες και ντοκυμαντέρ και στο οποίο πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί ότι διαβίωναν στα περίπου 80 εκατομμύρια έτη της «βασιλείας» τους στη Γη. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι δεινόσαυροι ζούσαν μόνιμα εν μέσω μεγάλων πυρκαγιών που ξεσπούσαν συνεχώς στον πλανήτη.

Μια διαφορετική εικόνα για την εποχή των δεινοσαύρων παρουσιάζει μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, οι δεινόσαυροι δεν ζούσαν στο ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον που βλέπουμε σε ταινίες και ντοκυμαντέρ και στο οποίο πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί ότι διαβίωναν στα περίπου 80 εκατομμύρια έτη της «βασιλείας» τους στη Γη. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι δεινόσαυροι ζούσαν μόνιμα εν μέσω μεγάλων πυρκαγιών που ξεσπούσαν συνεχώς στον πλανήτη.

Κεραυνοί και οξυγόνο

Ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία αποφάσισε να αναζητήσει τα ίχνη της δραστηριότητας της φωτιάς κατά την Κρητιδική περίοδο η οποία σημαδεύτηκε από την εμφάνιση, κυριαρχία αλλά και εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Μελετώντας απολιθώματα φυτών και ειδικά εκείνων που εμφανίζονταν «καρβουνιασμένα», οι επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι καθ’όλη τη διάρκεια της επικράτησης των δεινοσαύρων στη Γη ξεσπούσαν συνεχώς πολύ μεγάλες πυρκαγιές.

Οπως εκτιμούν, «ένοχος» για τη συνεχή εκδήλωση πυρκαγιών ήταν ο συνδυασμός των κεραυνών και των υψηλότερων εκείνη την εποχή επιπέδων οξυγόνου στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με σήμερα. Ο συνδυασμός αυτός φαίνεται ότι παρήγαγε συνεχείς και πολύ μεγάλης έντασης πυρκαγιές.

Τα αποτελέσματα και τα ερωτηματικά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά την Κρητιδική περίοδο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τη σημερινή και πιθανώς σε όλη τη διάρκεια της ο πλανήτης βίωνε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε λάβει υπόψη του τις επιπτώσεις που είχαν οι πυρκαγιές στο φυσικό περιβάλλον. Δεν κατέστρεφαν μόνο τη χλωρίδα αλλά προκαλούσαν επίσης διαβρώσεις στο έδαφος οι οποίες διευκόλυναν την πρόκληση μεγάλων πλημμυρών μετά από εκδήλωση καταιγίδων» αναφέρει ο Αντριου Σκοτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Royal Holloway, επικεφαλής της έρευνας.

Ενα από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη νέα έρευνα είναι το πώς οι δεινόσαυροι κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να εξελιχθούν επί δεκάδες εκατομμύρια έτη, μέσα σε ένα τόσο «καυτό» περιβάλλον με πυρκαγιές που διαδέχονταν η μια την άλλη.Πού έβρισκαν για παράδειγμα τροφή οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι όταν όλη η χλωρίδα γύρω τους…. φλεγόταν;

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η «ζεστή» μελέτη έκανε την εμφάνιση της λίγες μέρες μετά από μια άλλη που παρουσίαζε μια πιο… υγρή εικόνα του Τζουράσικ Παρκ. Σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη οι δεινόσαυροι ήταν υδρόβια όντα και ζούσαν τον περισσότερο καιρό μέσα σε ρηχές λίμνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science