Ενα ταξίδι στην Κύπρο των Προϊστορικών και των Ιστορικών χρόνων ως τη Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο ήταν αυτό στο οποίο πήραν πρώτοι-πρώτοι μέρος όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης «Κύπρος. Αρχαία Τέχνη και Πολιτισμός» στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Ο λόγος για τη παρουσίαση της Συλλογής Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης του Θάνου Ν. Ζιντίλη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μία συλλογή, που θεωρείται από τις σημαντικότερες στον κόσμο στο είδος της.
Ο συλλέκτης την παραχώρησε με καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού στο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης το 2002. Η συλλογή παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2004 με γενική εποπτεία και συντονισμό του διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, ενώ η επανέκθεσή της στον διευρυμένο και ανακαινισμένο τρίτο όροφο του μουσείου έγινε πραγματικότητα χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Τους εκλεκτούς καλεσμένους υποδέχτηκαν η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή και ο Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Προς τιμήν του χορηγού μάλιστα, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα κατά την ομιλία της η πρόεδρος του μουσείου Σάντρα Μαρινοπούλου, οι αίθουσες θα ονομάζονται πλέον «Α. Γ. Λεβέντη».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κύριος Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη, κύριος Αναστάσιος Π. Λεβέντης, ο συλλέκτης Θάνος Ζιντίλης, η Δρ. Μαρία Χατζηκωστή, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, ο κύριος και η κυρία Γιώργου Δαυίδ, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες από τον κόσμο των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 550 αντικείμενα της Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης που χρονολογούνται από τη Χαλκολιθική ως τη Βυζαντινή, Μεσαιωνική και νεότερη περίοδο. Η έκθεση συνοδεύεται από εύληπτα κείμενα, χάρτες και χρονολογικό πίνακα, καθώς και πολυμεσικές εφαρμογές σε οθόνες αφής που παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τον κυπριακό χαλκό -το αγαθό που χάρισε πλούτο και ευημερία στο νησί-, για την ιστορία της γραφής και των νομισμάτων.
Την εποπτεία και τον συντονισμό είχε ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι αρχαιολόγοι Μαρία Δόγκα-Τόλη και Μιμίκα Γιαννοπούλου, επιμελήτριες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Η μόνιμη έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.