Την εμπλοκή τουλάχιστον 300 προσώπων ακόμη στην μεγάλη υπόθεση απάτης, απιστίας, κατάχρησης και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σε βάρος του ΙΚΑ Καλλιθέας, διερευνά τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται για το σκάνδαλο που αποκάλυψε «Το Βήμα» στις 26 Φεβρουαρίου 2012. Σύμφωνα με ανακοίνωση, σήμερα, Παρασκευή, του αρχηγείου της ΕΛΑΣ η Οικονομική Αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στη σύλληψη και την αναζήτηση επτά ατόμων: πέντε γυναικών πρώην και νυν υψηλόβαθμων υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας και των συζύγων δύο εξ αυτών.
Ωστόσο ερευνάται ο ρόλος και η συμμετοχή στην απάτη άλλων 300 ιδιωτών, οι οποίοι εμφανίζονται να εισπράττουν τεράστια ποσά για παθήσεις, νοσηλείες και θεραπείες που ουδέποτε είχαν ακολουθήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί οι πέντε συλληφθείσες υπάλληλοι, που συνυπηρετούσαν επί 20ετία, κατείχαν σημαντικές θέσεις στα Τμήματα Μητρώου, Παροχών και Οικονομικού συνυπήρχαν στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Ετσι διέβλεψαν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την θέση τους, αφού κατέχοντας όλα τα σχετικά πόστα ήταν αδύνατο να γίνει αντιληπτή η απάτη. Υπήρχε «αλληλοκάλυψη».
Οπως προκύπτει από την αναλυτική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ: οι υπάλληλοι εκμεταλλευόμενες τη θέση τους εξέδιδαν αποφάσεις για χορήγηση παροχών και εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά αυτοτελώς ή σε συνεργασία με ασφαλισμένους.
Το οργανωμένο κύκλωμα δρούσε από το έτος 2003 και η ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ εκτιμάται μέχρι στιγμής ότι ξεπερνά κατά πολύ τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ωστόσο ότι το ύψος της απάτης ίσως υπερβεί τελικά και τα 50 εκατ. ευρω.
Και μαϊμού λουτροθεραπείες
Από την αστυνομική έρευνα, όπως αναφέρεται στην ανοικοίνωση, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενες υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενες την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου Υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καλλιθέας, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εγκρίνοντας παράνομα και χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε άτομα (ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος).
Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους κατά περίπτωση, πιστοποιούσαν αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδαν παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αποδίδοντάς τους μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, είτε διένειμαν μεταξύ τους τα ποσά.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών. Οπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενες υπάλληλοι, ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα από το έτος 2003, ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.
Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.
Ψευδή «πόθεν έσχες»
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα, Οικονομικές Υπηρεσίες και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, από το έτος 2003 έως και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των 966.900 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ – μέσα σε κούτες πάμπερς, τέσσερα φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, 13 σφραγίδες υποκαταστήματος του ΙΚΑ διαφόρων Τμημάτων, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.
Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί ήδη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Τις αστυνομικές έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και άλλων συνεργών τους διεξάγει το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΙΚΑ.