Στη δημοσιότητα έδωσε λίγο μετά τις 19.00 το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών την τελική συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Σύμφωνα με αυτό, η ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους θα μειωθεί κατά 53,5%, ενώ το σύνολο των νέων τίτλων που θα δοθούν σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

Κάθε κρατικό ομόλογο που βρίσκεται στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα θα «κουρευτεί» κατά 53,50% και θα ανταλλαχθεί με τα ακόλουθα:

α) Με νέους τίτλους που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο, ονομαστικής αξίας ίσης με το 31,50% των ομολόγων που ανταλλάσσονται

β) Με διετή ομόλογα που θα εκδώσει το EFSF, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των τίτλων που ανταλλάσσονται.

Θα εκδοθούν δύο σειρές, 15 δισ. ευρώ έκαστη, οι οποίες θα λήξουν το Μάρτιο του 2013 και του 2014.

γ) Με ομόλογα συνδεμένα με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, τα οποία θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο.

Οι τίτλοι αυτοί θα προσφέρουν στους κατόχους τους από το 2015 και αργότερα ένα ποσό που θα αντιστοιχεί έως και το 1% του ονομαστικού τους ποσού, σε περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας υπερβαίνει ένα καθορισμένο ανώτατο όριο και πραγματική ανάπτυξη υπερβεί κάποιους καθορισμένους στόχους.

Την ημέρα διακανονισμού του PSI το ελληνικό δημόσιο θα παραδώσει στους πιστωτές έντοκα γραμμάτια βραχυπρόθεσμης διάρκειας του EFSF ως αντάλλαγμα για τους μη αποπληρωθέντες τόκους έως και τις 24 Φεβρουαρίου 2012 στα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν.

Τα επιτόκια των ομολόγων που θα λάβουν οι επενδυτές στο πλαίσιο του PSI θα διαμορφωθούν ως εξής:

– Για την περίοδο από το 2013 έως το 2015 σε 2%

– Για την περίοδο από το 2016 έως το 2020 σε 3%

– Το 2021 σε 3,65%

– Για την περίοδο από το 2022 έως και το 2042 σε 4,3%

Κοινός λογαριασμός

Στο κείμενο με τους όρους του PSI αναφέρεται ρητά ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός, στον οποίο θα περιληφθούν οι πληρωμές κεφαλαίου και τόκων για όλα τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, ενώ στον ίδιο λογαριασμό θα εισρέουν και τα χρήματα που θα δανείζεται το EFSF για λογαριασμό της χώρας μας.

Διαβάστε τους όρους του PSI στα αγγλικά

Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Αν διαμορφωθεί μεταξύ 75% ως 90% θα υπάρξει νέα επαφή με τους πιστωτές που εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), προκειμένου να υπάρξει μία συμβουλευτική υποστήριξη για το πώς θα πρέπει να κυλίσει η όλη διαδικασία.

Τέλος, αν η συμμετοχή είναι μικρότερη του 75%, η διαδικασία ανταλλαγής σε εθελοντικό χαρακτήρα δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσει και θα κριθεί απαραίτητη η ενεργοποίηση του ρητρών συλλογικής δράσης, οι οποίες θα καταστήσουν το «κούρεμα» υποχρεωτικό.

Αποφάσεις και για το νέο οικονομικό πρόγραμμα στο Υπουργικό της Παρασκευής
Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο το μεσημέρι της Πέμπτης, κύριο αντικείμενο ήταν η έκδοση της απόφασης για τη διαδικασία
ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή τη δημόσια προσφορά για
το PSI.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού ελήφθησαν επίσης αποφάσεις για
θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το PSI υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ, και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης.

Ξεκινά την Παρασκευή η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων

Την Παρασκευή ξεκίνησε η διαδικασία για την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 206 δισ. ευρώ περίπου.

Στις 9 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δήμοσια προσφορά και θα εξετασθεί αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεγοποιηθούν οι ρήτρες που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%).

Σύμφωνα με την προγραμματιζόμενη διαδικασία, η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου (5 ή 6 του μηνός) για τα ομόλογα που διέπονται από το αλλοδαπό, κυρίως, το αγγλικό, δίκαιο.

Το 93% των κρατικών ομολόγων σε κυκλοφορία διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Υπό το αγγλικό δίκαιο έχουν εκδοθεί ομόλογα ονομαστικής αξίας 17 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Σημειώνεται ότι σε αυτά υπάρχουν ήδη ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Σε κάποια αυτά, το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας και την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των ομολογιούχων σε αλλαγές των όρων των ομολόγων είναι 66% και σε άλλα 75%.