12% μείωση σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ

Νέο επώδυνο «κούρεμα» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν περικοπές από άλλες πηγές του προϋπολογισμού.
Έτσι από 1η Ιανουαρίου 2012 περικόπτονται κατά 12% οι κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων, για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ.
Υψηλότερες θα είναι οι περικοπές στο ΝΑΤ. Οι συνταξιούχοι ναυτικοί θα υποστούν μείωση 7% της κύριας σύνταξής τους, στο σύνολο του ποσού της.
Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κλιμακώνονται ως εξής: Το τμήμα των συντάξεων από 201 έως 250 ευρώ θα μειωθεί κατά 10%, με στόχο καμία επικουρική σύνταξη να μην «πέσει» κάτω από τα 200 ευρώ.
Οι συντάξεις από 251 έως 300 ευρώ θα μειωθούν κατά 15% στο σύνολο του ποσού τους. Και οι συντάξεις από 301 και άνω κατά 20%, επίσης στο σύνολο του ποσού.
Συνολικά από τις περικοπές αυτές, εξοικονομούνται 400 εκατομμύρια ευρώ και όχι 300 εκατ. όπως αρχικώς είχε ειπωθεί.
Τα επιπλέον 100 εκατομ. ευρώ τελικώς περικόπηκαν από τις συντάξεις εξαιτίας της δυσκολίας να βρεθούν από άλλες πηγές.
Σημειώνεται πως τα υπόλοιπα 225 εκατομμύρια ευρώ θα περικοπούν από τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τομέα (γιατροί, ένστολοι, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί, δικαστικοί, διπλωμάτες κλπ.). Οι μισθοί θα περικοπούν κατά 10% από τον Ιούλιο αντί του Σεπτεμβρίου που αρχικώς είχε προγραμματισθεί. Η επιπλέον εξοικονόμηση φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Τέλος τα υπόλοιπα 125 εκατ. ευρώ θα περικοπούν από δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk