«Εφυγε» το γράμμα του Σαμαρά στους πιστωτές

Την επιστολή προς τους πιστωτές, με την οποία δεσμεύεται ότι δεν θα παρεκκλίνει από τις προβλέψεις του νέου μνημονίου, απέστειλε, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς. «Για το Σαμαρά προέχει η σωτηρία της πατρίδας» έλεγε προς το «Βήμα» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και εξηγούσε ότι ήταν αυτονόητο να αποσταλλεί η επιστολή δέσμευσης που ζητούσαν οι πιστωτές για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Την επιστολή προς τους πιστωτές, με την οποία δεσμεύεται ότι δεν θα παρεκκλίνει από τις προβλέψεις του νέου μνημονίου, απέστειλε, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς που διατηρεί το δικαίωμά του για τροποποιήσεις και βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, «αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει στην επιστολή του προς τους επικεφαλείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία κινείται σε ένα γενικό πλαίσιο αρχών, πως συμφωνεί με την επίτευξη των στόχων, αλλά υπάρχει και η αναφορά, ότι διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημειώνει, πως «αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία».

Υπενθυμίζοντας την προηγούμενή του επιστολή τον περασμένο Νοέμβριο, υπογραμμίζει, πως «εξακολουθούμε να δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».

«Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή. Ετσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος» αναφέρει ο κ. Σαμαράς και συμπληρώνει: «Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του.».

Ο κ. Σαμαράς, αφού σημειώνει ότι στην επιστολή του της 23ης Νοεμβρίου 2011, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευθεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους, ξεκαθαρίζει πως το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, «το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του»:

* Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μιαν Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.

* Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου [προς έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις], που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.

* Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

* Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και το Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

«Προέχει η σωτηρία της χώρας»

«Για τον Σαμαρά προέχει η σωτηρία της πατρίδας» έλεγε προς το «Βήμα» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και εξηγούσε ότι ήταν αυτονόητο να αποσταλλεί η επιστολή δέσμευσης που ζητούσαν οι πιστωτές για τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Ποτέ δεν ετέθη θέμα μη αποστολής της επιστολής. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει, από τη στιγμή που η Ν.Δ. μάτωσε κυριολεκτικά στη Βουλή, με τη διαγραφή των 21 βουλευτών της για να ψηφιστεί η συμφωνία» διευκρίνιζε άλλο μέλος της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ.

Επί της ουσίας, από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς είχε αποδεχθεί ότι έπρεπε να στηρίξει τη νέα συμφωνία, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και για να μην υπάρξει χρεοκοπία, η επιστολή που ζητούσαν οι πιστωτές, ήταν το λιγότερο.

«Αυτή η ψήφος της Ν.Δ. στην Ελληνική Βουλή, που επισημαίνεται στην επιστολή, είναι η πιο ρητή δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο» τονίζουν ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά στα αγγλικά

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk