Δεσμεύσεις από την επόμενη κυβέρνηση ζητά το Eurogroup

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι συζητήσεις για την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα από την ΕΕ. Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έληξε πριν από λίγο χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση παρά τις γραπτές δεσμεύσεις που εστάλησαν από τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι συζητήσεις για την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα από την ΕΕ.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έληξε το βράδυ της Τετάρτης χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση παρά τις γραπτές δεσμεύσεις που εστάλησαν από τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά στις Βρυξέλλες. ´

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος μετέβη εσπευσμένως στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο για τις εξελίξεις, καθώς όλες οι αποφάσεις έχουν παραπεμφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο θέμα που ετέθη στην τηλεδιάσκεψη από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ήταν το πολιτικό και όχι τόσο το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας. Αμφισβήτησαν δηλαδή αν μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη το πρόγραμμα σταθερότητας και αν η επόμενη κυβέρνηση θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι χειρότεροι φόβοι ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης, ότι δηλαδή θα τεθεί θέμα πολιτικής διαχείρισης του δανείου των 130 δις. ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εκδηλώθηκε μια πολύ εχθρική διάθεση από συγκεκριμένη ομάδα υπουργών, οι οποίοι όχι μόνο υπεισήλθαν στα εσωτερικά μας ζητήματα αλλά το έκαναν και με τρόπο αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο. Οι υπουργοί αυτοί τις τελευταίες ημέρες με τις δηλώσεις τους αλλά και τη γενικότερη στάση τους δημιουργούν προβλήματα και προκαλούν καθυστερήσεις στην
επίτευξη της συμφωνίας δανεισμού και στην ολοκλήρωση του PSI.

Την πεποίθησή του πως το Eurogroup θα μπορεί να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντησή του τη Δευτέρα εξέφρασε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης.

Τόνισε ωστόσο ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης «διαπιστώνουν ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης» για την Αθήνα.

Η τρόικα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανέφερε, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις προέβη αμέσως μετά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και πριν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ψηφοφορία της Κυριακής λέγοντας πως «το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία 2/3 το νέο πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη είπε πως «αντικείμενο της συζήτησης είναι και η πολιτική κατάσταση και η κοινωνική κατάσταση. Το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες. Τίθενται θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά» τόνισε.

«Από εμάς εξαρτάται αν αυτές τις ημέρες θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ενότητα.

Οσοι υποστηρίζουν λύση εξόδου από το ευρώ, λύση χρεοκοπίας δηλαδή, δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στη χώρα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τους μισθούς, τις συντάξεις και το επίπεδο ζωής.

Και καλά που αυτοί λένε ευθαρσώς έξοδο από το ευρώ αλλά αυτοί που υποστηρίζουν παραμονή στην ευρωζώνη δίχως να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας;»

Αναφερόμενος στους ευρωπαίους ομολόγους του είπε: «τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιαιτερότητές τους αλλά αυτοί θέλουν να ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν μία χώρα που έχει συνέπεια και όχι το ένα ή το άλλο κόμμα.»

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk