Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Συρία, με τις δυνάμεις του στρατού να βομβαρδίζουν ανελέητα την πόλη Χομς.

Οι συριακές δυνάμεις ξανάρχισαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας τις επιθέσεις τους στην πόλη Χομς, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Κάθριν αλ-Τάλι, ανώτατο στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της πόλης από το πρωί που ξεκίνησε η επίθεση. «Το καθεστώς συμπεριφέρεται σαν να έχει ανοσία απέναντι στην διεθνή παρέμβαση και να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα βία κατά του λαού» δήλωσε η αλ-Τάλι.

Οι αραβικοί δορυφορικοί σταθμοί μεταδίδουν απευθείας πλάνα από την Χομς. Σε αυτά φαίνεται καπνός να βγαίνει από μερικά κτίρια, ενώ ακούγονται και εκρήξεις.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από επίθεση που εξαπέλυσαν άρματα μάχης και το πυροβολικό στη συνοικία Καλιντίγια της Χομς.

Η τελευταία επίθεση, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας φαίνεται ότι είχε περισσότερους στόχους καθώς, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, σημειώθηκαν εκρήξεις στις συνοικίες Καλιντίγια, Μπάμπα Άμρο, Μπαγιάντα και Μπαμπ Ντράιμπ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, βολές όλμων έπεφταν σταθερά (με διαφορά ενός λεπτού) την Κυριακή, ενώ οι κάτοικοι της Χομς πραγματοποιούσαν τις κηδείες των νεκρών στη διάρκεια της νύχτας, καθώς θεωρείται πολύ επικίνδυνο να γίνει αυτό υπό το φως της ημέρας, εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών που υπάρχουν στην περιοχή.

Μόνο την Κυριακή, τουλάχιστον 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, κυρίως στη Χομς, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Ο ΟΗΕ σταμάτησε να υπολογίζει τον αριθμό των νεκρών όταν αυτός ξεπέρασε τους 5.400, λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η επιβεβαίωση.

Το βέτο υπερασπίζεται η Κίνα

Τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης υπερασπίστηκαν την απόφαση του Πεκίνου να ασκήσει βέτο σε αραβικό σχέδιο για τη Συρία που τέθηκε προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζητούσε την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Κινεζικές εφημερίδες ανέφεραν ότι οι πιέσεις της Δύσης για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία είναι λανθασμένη και επικαλέστηκαν ως παραδείγματα το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη.

«Το σχέδιο απόφασης που επεδίωκε αλλαγή καθεστώτος στη Συρία δεν αντικατόπτριζε επαρκώς την κατάσταση» στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα China Daily.

«Ασκώντας πιέσεις μόνο στη συριακή κυβέρνηση και προσπαθώντας ευθέως να πιέσει τον ηγέτη της Μπασάρ Αλ-Άσαντ να παραιτηθεί, η απόφαση στέλνει το μήνυμα σε ένοπλες ομάδες και αντιπάλους του καθεστώτος του ότι έχουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας» προσθέτει η εφημερίδα. «Αυτό θα περιπλέξει οπωσδήποτε την κατάσταση στη Συρία» καταλήγει.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα της Λιβύης, τονίζοντας ότι η πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι δεν έφερε «δημοκρατία και ελευθερία» στους Λίβυους, αλλά έσπρωξε τη χώρα πιο κοντά στο χείλος «ενός σεχταριστικού εμφυλίου πολέμου».

«Η άσκηση βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν σημαίνει ότι δίνουμε «το ελεύθερο» για να συνεχιστεί αυτή η σπαραξικάρδια κατάσταση» ανέφερε η εφημερίδα People’s Daily.

Την απόφασή της να ασκήσει βέτο στο αραβικό σχέδιο υπερασπίστηκε και η Ρωσία, αναφέροντας ότι το σχέδιο δεν ήταν ισορροπημένο.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, περιέγραψε ως «παρωδία» το ρωσικό και το κινεζικό βέτο.

«Αντιμέτωποι με ένα αποστειρωμένο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας εκτός Ηνωμένων Εθνών, με αυτούς τους εταίρους και συνεργάτες που στηρίζουν το δικαίωμα των Σύρων πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Χ. Κλίντον φάνηκε να υπαινίσσεται τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής, παρόμοιας με αυτή που είχε δημιουργηθεί για τη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι το βέτο αποτελεί «ηθική κηλίδα» στον ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας και τόνισε ότι «το καθεστώς θα αναγκαστεί να καταλάβει ότι είναι πλήρως απομονωμένο και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει».