Εάν θεωρήσουμε ότι ο αρχηγός του ΠαναθηναϊκούΔημήτρης Διαμαντίδηςεμμένει στην απόφασή του να μην αγωνιστεί ξανά στην Εθνική Ανδρών, το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό αφορά στην κλήση (ή όχι) τουΣοφοκλή Σχορτσανίτηστην ομάδα που θα διεκδικήσει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά, που θα διεξαχθεί στο Καράκας της Βενεζουέλας (2-8 Ιουλίου).

Κατά σύμπτωση, η κλήρωση για τη συγκρότηση των ομίλων (η Ελλάδα κληρώθηκε να παίξει στον Α’ Ομιλο με το Πουέρτο Ρίκο και την Ιορδανία) συνέπεσε χρονικά με το «fanmail» που διενεργήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας με καλεσμένο (να απαντήσει στις ερωτήσεις φίλων του μπάσκετ από όλο τον κόσμο) τον διεθνή σέντερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο «BabyShaq» δεν είχε αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας προτιμώντας να σταθεί στο πλευρό της εγκύου συζύγου του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του ομοσπονδιακού τεχνικού κ.Ηλία Ζούρου.

Λίγες ημέρες αργότερα, απέστειλε επιστολή… μεταμέλειας προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η οποία για παρόμοιο λόγο τιμώρησε με ποινή αποκλεισμού ενός μηνός (μόνο) τονΛουκά Μαυροκεφαλίδη. Αραγε ο χρόνος θα… ιατρέψει το περυσινό τραύμα στις σχέσεις του Σοφοκλή με τον κ. Ζούρο και την ΕΟΚ; Η διαίσθηση γνέφει καταφατικά, αλλά δεν βάζουμε και στοίχημα…

Αναλυτικά όσα υποστήριξε ο Σχορτσανίτης:

-Για την πιθανότητα να φορά τη φανέλα της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου:«Είναι μία πιθανότητα. Ο μόνος λόγος που δεν αγωνίστηκα στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν ότι η σύζυγός μου εκείνη την εποχή μόλις είχε μάθει πως ήταν έγκυος. Επιστρέφοντας από τις εξετάσεις μάθαμε πως υπήρχαν κάποιες επιπλοκές και έπρεπε να μείνω δίπλα της».

«Για μερικές ημέρες, ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσω τι θα κάνω, αλλά τελικά αποφάσισα να αποχωρήσω από την ομάδα. Ανέκαθεν, όμως, ακόμη και όταν δεν είχα εξαιρετικές χρονιές με τον Ολυμπιακό, η Εθνική ήταν εκεί και με βοήθησε. Πάντα γύριζα δυνατός μετά την παρουσία μου σε αυτή. Οπότε αν με θέλουν πρώτα ο Θεός θα είμαι εκεί».

«Αν δε μου συμβεί τίποτε άλλο, ευελπιστώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και πάλι στην Εθνική. Θα δούμε όταν θα πλησιάσει η ώρα. Ξέρω πως υπάρχει μία πικρία για την αποχώρησή μου την τελευταία στιγμή, αλλά εύχομαι να μην αποτελέσει εμπόδιο στη σχέση με την ομάδα και ότι θα με ξανακαλέσουν».

-Για τη μετακίνηση του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ το καλοκαίρι του 2010:«Ηταν μία εξαιρετική κίνηση για εμένα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Προσπαθούσα να ωριμάσω ως παίκτης και ως άνθρωπος, ο κόουτς Μπλατ με ήθελε στο Τελ Αβίβ κι εγώ τον ήθελα για προπονητή μου. Την πρώτη φορά που τον συνάντησα, μου εξέφρασε την επιθυμία του να με έχει στην ομάδα του και να βγάλει προς τα έξω τις ικανότητές μου».

«Ολα αυτά βοήθησαν, ώστε να εξελιχθώ προσωπικά, εντός κι εκτός παρκέ. Ήταν μεγάλό πράγμα να μπορώ να αρχίσω απ’ το τίποτα. Δε θα πω ότι στον Ολυμπιακό είχα προβλήματα. Αλλά είχα τη φήμη, οπότε ήταν δύσκολο για μένα. Η Μακάμπι μου έδωσε τη δυνατότητα να αρχίσω από την αρχή και να προσπαθήσω να δημιουργήσω μια νέα τάξη πραγμάτων ως παίκτης και ως άνθρωπος».

-Για την εφετινή εικόνα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα και το αν μπορεί να να προκριθεί στα πλέι οφ:«Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα με μεγάλη ιστορία. Γνωρίζω τους περισσότερους παίκτες και είμαι σίγουρος πως θα παλέψουν μέχρι τέλους. Πιστεύω, έχοντας υπάρξει και ο ίδιος κομμάτι του Ολυμπιακού, πως ο κόσμος θα στηρίξει την ομάδα μέχρι το τέλος. Για εμένα, όταν ήμουν στον Ολυμπιακό, ο κόσμος μου έδινε έξτρα ώθηση κάθε φορά».

«Πιστεύω πως αυτό είναι ό,τι χρειάζονται. Τα πράγματα δεν έχουν κυλήσει όπως θα ήθελαν, κυρίως στην τελευταία αναμέτρηση της ομάδας με τη Γαλατάσαραϊ, αλλά προσπάθησαν για το καλύτερο. Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά και υπομονή κάτι καλό μπορεί να προκύψει στους τελευταίους τέσσερις αγώνες».