Ξεκινά η αποστολή εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ – ΦΑΠ προηγούμενων ετών

Η κυβέρνηση μπορεί να υπόσχεται ότι «παγώνει» προς το παρόν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% όπως ζητά η Τρόικα και προβλέπεται στον προϋπολογισμό ωστόσο όμως τα φορολογικά βάρη στα εισοδήματα και ιδιαίτερα στην ακίνητη περιουσία πυο θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι δυσβάσταχτα καθώς θα αφαιρεθούν συνολικά από την τσέπη των φορολογουμένων περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών βρήκαν λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει με την αποστολή εκκαθαριστικών φόρων ακινήτων και τις επόμενες ημέρες και έως τα τέλη του α΄εξαμήνου του 2012 θα σταλούν σταδιακά εκατοντάδες χιλιάδες σημειώματα για πληρωμές φόρων ακινήτων του 2009, του 2010 και του 2011.

Η κυβέρνηση μπορεί να υπόσχεται ότι «παγώνει» προς το παρόν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% όπως ζητά η Τρόικα και προβλέπεται στον προϋπολογισμό ωστόσο όμως τα φορολογικά βάρη στα εισοδήματα και ιδιαίτερα στην ακίνητη περιουσία πυο θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι δυσβάσταχτα καθώς θα αφαιρεθούν συνολικά από την τσέπη των φορολογουμένων περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.
Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών βρήκαν λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει με την αποστολή εκκαθαριστικών φόρων ακινήτων και τις επόμενες ημέρες και έως τα τέλη του α΄εξαμήνου του 2012 θα σταλούν σταδιακά εκατοντάδες χιλιάδες σημειώματα για πληρωμές φόρων ακινήτων του 2009, του 2010 και του 2011.
Οι λογαριασμοί θα αρχίσουν να αποστέλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς καθώς θα γίνει εκκαθάριση 1.000.000 δηλώσεων ΕΤΑΚ 2009 και θα σταλούν σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρωθούν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ). Στη συνέχεια θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογούμενους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.
Οι τρείς φόροι θα πληρωθόυν μέσα στο 2012, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το χαράτσι που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Είναι προφανές ότι ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα προλαβαίνουν τα ραβασάκια της εφορίας και αυτό διότι τα τρία προηγούμενα χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφεραν να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων Ε9 ώστε να μην επιβαρυνθούν μαζικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκατομμύρια πολίτες.
Αξίζει να τονιστεί ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στο πλαίσιο διευκόλυνσης των φορολογουμένων που έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχαν υποβάλλει δήλωση Ε9 δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουν τα όποια λάθη έως τις 5 Μαρτίου 2012. Μάλιστα μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στην περιουσιακή κατάσταση που περιλαμβάνεται στα έτη 2009, 2010 και 2011. Είναι πολύ σημαντικό να προλάβει κάποιος και να διορθώσει ηλεκτρονικά τα λάθη που υπάρχουν πριν του σταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα με το ΕΤΑΚ του 2009, το ΦΑΠ του 2010 και του 2011 προκειμένου να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθεί και να επισκεπτεί στη συνέχεια την εφορία του για τις απαραίτητες διορθώσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk