Ο «στρατιώτης» του ιαπωνικού ντιζάιν, Sori Yanagi, πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 96 ετών στις 25 Δεκεμβρίου 2011.

Ο Yanagi γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τόκιο το 1915. Επέλεξε το ντιζάιν για να κάνει καριέρα αφού ήρθε σε επαφή με τη δουλειά του Le Corbusier ως φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Μετά τις σπουδές του δούλεψε για ένα διάστημα σε αρχιτεκτονικό γραφείο και στις αρχές της δεκαετίας του ’50 άνοιξε το δικό του στούντιο. Οι αρμονικές καμπύλες του και ο καθαρός σχεδιασμός του, που τον καθιέρωσαν στο παγκόσμιο ντιζάιν, έγιναν καθημερινός τρόπος ζωής για χιλιάδες ανθρώπους που μυήθηκαν στην αισθητική του.

Εκτός από το διάσημο πλέον σκαμπό Butterfly, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Τριενάλε του Μιλάνου το 1957 κερδίζοντας ένα βραβείο, αλλά και τις εντυπώσεις του κοινού, υπάρχουν ακόμη πολλά αντικείμενα του Sori Yanagi που βρήκαν τη θέση τους στα σύγχρονα σπίτια. Ανάμεσά τους το παιδικό σκαμπό Εlephant, τσαγιέρες, κεραμικές κούπες, σερβίτσια, ακόμη και ο ταπεινός αναδευτήρας.

Εξάλλου, όπως έλεγε και ο ίδιος: «Τα πράγματα που φτιάχνονται για να χρησιμοποιούνται επιβιώνουν, ανεξάρτητα από το αν είναι μοντέρνα.

Αντίθετα, όσα φτιάχνονται απλώς για να είναι στη μόδα και όχι με συγκεκριμένο σκοπό, σύντομα γίνονται βαρετά. Δυστυχώς, το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλά αντικείμενα φτιάχνονται για να πωλούνται, όχι για να χρησιμοποιούνται».