Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ζητά η τρόικα

Η φαρμακευτική δαπάνη μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνάντησης που είχε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την Τρόικα

Η φαρμακευτική δαπάνη μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνάντησης που είχε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την Τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρξει και νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου και ζήτησαν την λήψη νέων μέτρων.

Η Τρόικα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θεωρεί ότι μπορεί να περικοπούν, κατ’ αρχήν, 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα από τα μέτρα που ζήτησαν αφορά τους εξωνοσοκομειακούς γιατρούς (τους συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – ΕΟΠΥΥ) και συγκεκριμένα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, από την πλευρά τους, έκαναν γνωστό στους εκπροσώπους της Τρόϊκας, ότι οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί. Επόμενος στόχος _ τους είπαν _ είναι ο έλεγχος για τον περιορισμό της συνταγογράφησης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι ειδικά το θέμα του ΕΟΠΥΥ θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας την προσεχή Δευτέρα.

Σε αντιπαράθεση Λοβέρδος – φαρμακοποιοί για το ωράριο

Ανοίγει και πάλι το μέτωπο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς μετά την κατάθεση τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία απελυθερώνεται πλήρως το ωράριο των φαρμακείων. Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί μπορούν να διημερεύουν και να διανυκτερεύουν αρκεί να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη.
Ειδικότερα, στην τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη, αναφέρονται τα εξής:
«Φαρμακοποιοί, οι οποίοι κατόπιν επιλογής τους, εργάζονται πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη. Με την υποβολή της δήλωσης, νομιμοποιείται αυτοδικαίως η πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου εργασίας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και της οικείας περιφέρειας».

Η κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών. Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου τη χαρακτηρίζουν καταστροφική, απαράδεκτη και παράνομη και ζητούν την απόσυρσή της, καθώς όπως λένε «σκοπό δεν έχει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά λίγων γνωστών και συγκεκριμένων συμφερόντων».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk