Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά πρυτάνεις και υπουργείο Παιδείας. Πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο της συμφωνίας που έγινε στην σημερινή συνάντηση του προεδρείου της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, είναι ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων δεν διακόπτεται στις 15 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα όμως «αποδραματικοποιείται» και η κατάσταση που επικρατούσε τόσους μήνες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Το υπουργείο Παιδείας αποδέσμευσε τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ από την χρηματοδότηση τους. Και οι πρυτάνεις από την πλευρά τους δήλωσαν ότι καμία διάθεση δεν έχουν να εμποδίσουν στην εφαρμογή του νόμου, αλλά αντιθέτως θα βοηθήσουν τις σχετικές διαδικασίες παρέχοντας τους εκλογικούς καταλόγους στις αρμόδιες εφορευτικές επιτροπές.

Κατόπιν αυτού και επειδή ο νέος Νόμος Πλαίσιο προέβλεπε ότι το προϋπολογισμό των πανεπιστημίων θα πρέπει να εγκρίνουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης τους, αποφασίστηκαν τα εξής: κάθε μήνα θα δίνεται ένα δωδεκατημόριο του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων στις διοικήσεις τους, με βάση τα ποσά που είχαν πάρει το 2011, μέχρι να εκλεγούν τα Συμβούλια Διοίκησης τους. Τα Συμβούλια αυτά και θα εγκρίνουν εκ των υστέρων τον προϋπολογισμό αυτό η θα προχωρήσουν σε σχετικές αποφάσεις.

Παράλληλα, με δήλωση του ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου τόνισα ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και αν και όταν χρειαστεί βελτιώνονται».

«Το κύριο μέλημα μου ήταν και είναι να έχουμε Πανεπιστήμια ανοιχτά και ήρεμα. Μέσα στη βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα το ανοιχτό και ήρεμο Πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και ιδεών και σ΄ αυτό έχουν συμβάλει και οι πρυτανικές αρχές και η πανεπιστημιακή κοινότητα» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρυτάνεις δεν προέβησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις.

«Οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Άλλωστε, σύμφωνα με το νέο νόμο, η εμπλοκή τους στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, που έχουν την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, εξαντλείται στην έγκριση των εκλογικών καταλόγων και δεσμεύτηκαν ότι θα πράξουν τα προβλεπόμενα.
Κατόπιν τούτου είναι αυτονόητο ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων θα ολοκληρωθεί άμεσα. Σχετικά με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων για το 2012 έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα υλοποιούν δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011» κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Δήλωση Σπηλιωτόπουλου
«Η σημερινή θετική εξέλιξη του διαλόγου του υπουργού αναπληρωτή Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τις πρυτανικές αρχές αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν γόρδιοι δεσμοί.
Το ανοικτό πανεπιστήμιο διασφαλίζει, στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, ότι θα παραμείνει χώρος γνώσης, έρευνας, αναζήτησης και διαλόγου και όχι πεδίο βολής«» δήλωσε σχετικά ο υπεύθυνος του τομέα παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος.
«Η δήλωση του υπουργού αναπληρωτή Παιδείας ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και στην πορεία βελτιώνονται, συνιστά το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο πρέπει να λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις και ορίζει το πλαίσιο διαλόγου στο οποίο πρέπει να κινηθούν πολιτική ηγεσία και κοινωνία» κατέληξε.

Επεισόδια στην Πάτρα
Πάντως μικροεπεισόδια έγιναν σήμερα στο ΤΕΙ Πάτρας όπου είχαν προγραμματιστεί εκλογές για την νέα διοίκηση του Ιδρύματος, αλλά φοιτητές αριστερών παρατάξεων έκλεψαν τις κάλπες. Οι σχετικές διαδικασίες θα επαναληφθούν.