Η τέχνη δεν εμπνέεται μονάχα από τη ζωή. Μια καλλιτεχνική μορφή μπορεί να επηρεάζεται και να εξελίσσεται παράλληλα με μία άλλη γειτονική μορφή τέχνης, αναπτύσσοντας μάλιστα μια σχέση συμβιωτική. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για το στούντιο μεταξοτυπίας Sonnenzimmer που δουλεύει στενά με την ταραχώδη τζαζ μουσική σκηνή του Σικάγο, δημιουργώντας χειροποίητες αφίσες, βιβλία, εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσεις. Αλλωστε, τα έργα της Ναντίν Νακανίσι και του Νικ Μπούτσερ (των δημιουργών της ομάδας Sonnenzimmer), έχουν ταξιδέψει σε εκθεσιακούς χώρους ανά τον κόσμο, όπως στο φημισμένο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, ενώ από την περασμένη Παρασκευή κοσμούν και το εσωτερικό της γκαλερί Replica στη Θεσσαλονίκη. «Η πόλη του Σικάγο έχει μια μακρόχρονη παράδοση στην τυπογραφία και στη σκηνή της τζαζ. Οι μουσικοί της μας έχουν επηρεάσει βαθύτατα με τον αυθορμητισμό τους, ενώ μας έχουν βοηθήσει να προσδιορίσουμε το όραμα για τις εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας. Τους θαυμάζουμε γιατί είναι μια ιδιαίτερα εκλεκτική κοινότητα: κυκλοφορούν μόνοι τη μουσική τους, διοργανώνουν αυτόνομα τις περιοδείες τους και δουλεύουν συνέχεια στα χαρακτηριστικά που θα τους κάνουν περισσότερο αβανγκάρντ. Χωρίς αυτούς δε θα βρισκόμασταν εδώ», μας περιγράφει η μία εκ των δύο ιδρυτών της ομάδας, Ναντίν Μπούτσερ.

Η επιλογή του ονόματος Sonnezimmer, δεν ήρθε τυχαία. Πρόκειται για μια γερμανική σύνθετη λέξη με πρώτο συνθετικό τον ήλιο και δεύτερο το δωμάτιο, χαρακτηρίζοντας τον χώρο τέχνης που μοιράζεται το δημιουργικό δίδυμο στο Σικάγο. «Περιγράφει την ατμόσφαιρα που μας μεταφέρει ο χώρος αλλά και αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε στην τέχνη μας: να προξενήσουμε μια ατμόσφαιρα ζεστή αλλά ταυτόχρονα ξένη και ανεξερεύνητη», εξηγεί ο Νικ Νακανίσι.

Ισως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των έργων του δημιουργικού διδύμου είναι ότι εκφράζονται αυθόρμητα επάνω στον καμβά όπως οι μουσικοί της τζαζ επί σκηνής, επιλέγοντας για εργαλείο παραγωγής άλλοτε την τυπογραφία, άλλοτε τη γραφιστική και άλλες φορές πάλι τις καλές τέχνες: «Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα απελευθερωτικό στο να μεταπηδάς ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα και τεχνικές. Εάν δουλεύεις με αυτόν τον τρόπο το μυαλό σου μαθαίνει να εφευρίσκει ενδιαφέρουσες λύσεις και αναπάντεχα αποτελέσματα», καταλήγει η Ναντίν Μπούτσερ.

* Η έκθεση με αφίσες των Sonnenzimmer φιλοξενείται στην γκαλερί Replica (Λέοντος Σοφού 18 & Τύπου 3, Στοά Αλλαμανή Θεσσαλονίκη) μέχρι τις 22 Ιανουαρίου.