«Eξι υποψήφιοι αναζητούν το χρίσμα». Eτσι θα μπορούσε να τιτλοφορείται το πολιτικό «έργο» που θα παιχτεί για τους επόμενους έξι μήνες στο στρατόπεδο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με σκοπό την εύρεση εκείνου που θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012.

Οι έξι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος ολοκλήρωσαν χθες την πρώτη προεκλογική τους εκστρατεία και πλέον από την Αϊόβα θα ξεκινήσει η κούρσα των προκριματικών ψηφοφοριών που θα αναδείξουν το ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο.
Περίπου 120.000 ψηφοφόροι από τη βάση του κόμματος θα λάβουν από σήμερα το βράδυ (στις 7 τοπική ώρα) μέρος στις ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν σε σχολεία, δημόσια κτίρια και σπίτια για την ανάδειξη των 28 εκλεκτόρων που θα στείλει η πολιτεία της Αϊόβα τον Αύγουστο, στο Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο στη Φλόριντα.
Ο Μιτ Ρόμνι, ο Ρον Πολ και ο Ρικ Σαντόρουμ ηγούνται της κούρσας και έπονται οι Ρικ Πέρι, Μισέλ Μπάκμαν και ο Νιουτ Γκίγκριτς. Φαβορί παραμένει ο κ. Ρόμνι, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και ακολουθεί, βραχεία τη κεφαλή, ο Τεξανός βουλευτής, κ. Πολ. Ωστόσο, 24 ώρες πριν από την προκριματική ψηφοφορία εμφάνιζε έντονα ανοδικές τάσεις ο υποψήφιος της χριστιανικής συντηρητικής δεξιάς Ρικ Σαντόρουμ. «Ψηφίζοντας εμένα, στέλνετε ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα», τόνισε σε μια ομιλία του ο κ. Σαντόρουμ, ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους του να «μην εκλέξουν κάποιον που δεν θα είναι ικανός να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες ημέρες», αναφερόμενος στον επικρατέστερο υποψήφιο, τον κ. Ρόμνι.
Εάν ο κ. Ρόμνι κερδίσει την Αϊόβα και στη συνέχεια το Νιου Χάμσιρ στις 10 Ιανουαρίου, όπου ήδη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καταγράφει ένα σαφές προβάδισμα, θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Θυμίζουμε πως πριν ένα μήνα περίπου απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Χέρμαν Κέιν, εν μέσω κατηγοριών σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση, τις οποίες πάντως απέρριψε.