Μπορεί να ήταν η χρονιά που έφυγε η Ειμι Γουαϊνχάουζ, όμως, το 2011 ανάδειξε πολλές γυναίκες καλλιτέχνιδες που κυριάρχησαν στο μουσικό στερέωμα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Βρετανίδα μουσικός Π. Τζ. Χάρβεϊ, η τραγουδίστρια της σόουλ Αντέλ, και η Αμερικανίδα πρωτοεμφανιζόμενη Λάνα Ντελ Ρέι κέρδισαν τους κριτικούς κατά τη διάρκεια του 2011.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Metacritic που ελέγχει κριτικές σε περισσότερα από 80 αγγλόφωνα έντυπα, το όγδοο άλμπουμ της Π. Τζ. Χάρβεϊ με τίτλο «Let England Shake» ήταν και το καλύτερο της χρονιάς που φεύγει.

Γεμάτο με πολιτικές αναφορές, αντιπολεμικά μηνύματα και επηρεασμένο από τις συνομιλίες της με Αφγανές γυναίκες, το συγκεκριμένο άλμπουμ κέρδισε μάλιστα και το φετινό βραβείο «Mercury» για το καλύτερο βρετανικό άλμπουμ της χρονιάς.

Η 23χρονη τραγουδίστρια της σόουλ, Αντέλ, κυκλοφόρησε το δικό της άλμπουμ με τίτλο «21» που έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από κοινό και κριτικούς. Τα μουσικά περιοδικά Billborad, Rolling Stone και Time ψήφισαν το συγκεκριμένο άλμπουμ ως το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το 2011, τέλος, ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά για την πρωτοεμφανιζόμενη Λάνα Ντελ Ρέι. Παρ’ ότι το πρώτο της άλμπουμ «Born to die» πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2012, το πρώτο της σιγκλ «Video Games» ανέβηκε στο You Tube, συζητήθηκε ιδιαίτερα και ψηφίστηκε ως το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς από τα ΝΜΕ, τον Guardian και άλλα έντυπα.