Σαράντα άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι, σε δυο βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό την Παρασκευή. Η πιο πολύνεκρη επίθεση τους τελευταίους εννέα μήνες διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ προκλήθηκε όταν εξερράγησαν δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με την τηλεόραση της Συρίας, πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας και οι αρχικές ενδείξεις παραπέμπουν στην Αλ Κάιντα.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την άφιξη αξιωματούχων του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό οι οποίοι θα στήσουν μια ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής του σχεδίου που έχει υποσχεθεί ο Ασαντ για να σταματήσει η αιματοχυσία.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από αιματοβαμένα σώματα να μεταφέρονται με κουβέρτες και φορία σε ασθενοφόρα και κόσμο να ψάχνει ένα κατεστραμμένο από την έκρηξη κτίριο. Στόχος των επιθέσεων ήταν δυο κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι αρχές απαγόρευσαν σε καμεραμάν του Reuters να βρίσκεται στο σημείο των επιθέσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν σκοτώσει περισσότερα από 5.000 άτομα για να πατάξουν τις διαδηλώσεις οι οποίες ξέσπασαν τον Μάρτιο ύστερα από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Η Συρία υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει οργανωμένη εκστρατεία από ξένης καταγωγής οπλοφόρους και τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή την εβδομάδα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 2.000 μέλη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν χάσει την ζωή τους από τον Μάρτιο.
Οι διαδηλώσεις εναντίον του Ασαντ πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, αν και η Δαμασκός και η Αλέπο παραμένουν πιο ήσυχες συγκριτικά με άλλες πόλεις.
Τους τελευταίους μήνες όμως, το κυρίως ειρηνικό φιλοδημοκρατικό κίνημα καπελώνεται από θύλακους ένοπλης εξέγερσης οι οποίοι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των σωμάτων ασφαλείας. Η κλιμάκωση της βίας και από τις δυο πλευρές τροφοδοτεί την ανησυχία ότι η χώρα οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ασαντ περιλαμβάνει την απόσυρση των στρατιωτών από τους δρόμους των πόλεων όπου πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις, την απελευθέρωση κρατουμένων και διάλογο με την αντιπολίτευση. Η κύρια ομάδα των 150 παρατηρητών που θα επιβλέψουν την εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται στη Συρία ως το τέλος του έτους. Η Δαμασκός καθυστερούσε επί έξι εβδομάδες πριν υπογράψει την αποδοχή των παρατηρητών.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι ο 46χρονος Ασαντ συνεχίζει να προσπαθεί να τους πατάξει με στρατιώτες και τανκς παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τη συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του Ασαντ εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις ανά τη χώρα αυτή την εβδομάδα, προφανώς σε μια προσπάθεια να πατάξει την αντιπολίτευση και να πάρει το πάνω χέρι πριν καταφθάσουν οι παρατηρητές. Προσθέτει ότι στρατιώτες περικύκλωσαν και σκότωσαν 111 άτομα την Τρίτη στην βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, στην πιο πολύνεκρη παρόμοια επίθεση από την αρχή της εξέγερσης.
Οι αρχές της χώρας δηλώνουν ότι περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί μετά την συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο και ότι ο στρατός έχει αποσυρθεί από πολλές πόλεις. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα διοργανώσει βουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2012 και ότι θα τροποποιήσει το Σύνταγμα για να αφήσει περιθώρια και σε άλλους να ανεβούν στην εξουσία ύστερα από τα 48 χρόνια κυριαρχίας του κόμματος Μπάαθ.
Οι διαδηλωτές όμως εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο Ασαντ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο.