«Πράσινο φως» για την προώθηση νομοθετικών μέτρων , που θα διευκολύνουν παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας, άναψε η κυβέρνηση. Κατά την 50λεπτη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής (16.12.2011) ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη , συμφώνησαν να υπάρξει ένα νομοσχέδιο – ομπρέλα που θα καλύπτει τις πρωτοβουλίες για το κέντρο της Αθήνας και την υλοποίηση τους , εν είδει fast track.

Παράλληλα, υπήρξε σύμπλευση στο ζήτημα της έντασης κοινωνικής πολιτικής του δήμου Αθηναίων ενώ θα υπάρξει κρατική οικονομική στήριξη για την προστασία των αστέγων και απόρων. Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων – παρέχει υπηρεσίες σε αστέγους, συσσίτια κ.ά. Πάντως, τέθηκε από τον κ. Καμίνη στον κ. Παπαδήμο το αίτημα να μην φύγουν από το κέντρο της Αθήνας δημόσιες υπηρεσίες, για να μην εγκαταλειφθεί στην ερήμωση η πόλη.

Στόχος των νομοθετικών ρυθμίσεων, που συμφωνήθηκε να καταρτισθούν και με τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων, είναι να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιταχυνθούν διαδικασίες για την προώθηση αναπτυξιακών και επενδυτικών , εκ παραλλήλου με κοινωνικές δράσεις, σε μια περίοδο που τίθεται «θέμα επιβίωσης για την Αθήνα», όπως συχνά λέει ο κ. Καμίνης.
Το νομοσχέδιο-ομπρέλα που θα επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης των παρεμβάσεων στην Αθήνα, εκτιμήθηκε ως αναγκαίο, για να αρθούν πολεοδομικά, νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο δήμος Αθηναίων προέβαλε παραδείγματα, όπως οι νομικές δυσκαμψία και οι χρονοβόροι διαγωνισμοί, για την αξιοποίηση ξενοδοχείων που εγκαταλείπονται στην πόλη. Αιχμή για την «ανάταξη» της ζωής στο κέντρο, με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας, έχουν τεθεί δράσεις για την επιστροφή κατοίκων στο κέντρο , με αξιοποίηση ξενοδοχείων και άλλων κτιρίων για την κατοίκηση τους από νέους ανθρώπους.

Επίσης, σε πρώτο πλάνο τίθεται πλέον και η επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης κοινοτικών πόρων για παρεμβάσεις στο κέντρο αλλά και μέτρα που προωθούν την απρόσκοπτη συνεργασία και με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο κ. Καμίνης, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. π/θ για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθηνά, ιδιαιτέρως σύνθετα και επείγοντα. Διαπίστωσα ότι ήταν πολύ καλά πληροφορημένος και αποφασίσαμε, ότι θα πρέπει, πλέον, να προχωρήσουμε άμεσα, με άλματα πια, και όχι με απλά βήματα, για την ανάταξη του κέντρου και των γειτονιών της Αθήνας.

Συμφωνήσαμε καταρχήν σε δύο θέματα. Το πρώτο ότι θα υπάρξει ένα νομοσχέδιο, το όποιο θα εκπονηθεί και με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Αθήνας, υιοθετώντας, όπου χρειάζεται, ταχύρρυθμες διαδικασίες, προκειμένου να παρακάμψουμε εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Κατά δεύτερο λόγο θα υπάρξει μια έκτακτη ενίσχυση από τον προϋπολογισμό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Είναι το κέντρο, το οποίο φροντίζει τους άστεγους, παρέχει συσσίτια και γενικά αναπτύσσει μία κοινωνική πολιτική, και εκεί θα υπάρξει μία πάρα πολύ μεγάλη ενίσχυση.

Επίσης, μία επιτροπή από συνεργάτες του Πρωθυπουργού και δικούς μου συζήτησε θέματα ευρύτερα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία θα είμαστε σε θέση πάρα πολύ σύντομα να τα ανακοινώσουμε λεπτομερέστερα».