Σε στάση αναμονής βρίσκεται ο τουριστικός κόσμος παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον τουριστικό οργανισμό Thomas Cook. Μαζί με την TUI, είναι ένας από τους δύο βασικούς τροφοδότες εισερχόμενου τουρισμού.

Η μετοχή του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης βρέθηκε σε «ελεύθερη πτώση» την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, διολισθαίνοντας κατά 77% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ύστερα από την κατάρρευση των κρατήσεων. Την ίδια ώρα και για δεύτερη φορά μέσα στον μήνα ο οργανισμός επιχειρεί να αναδιαπραγματευθεί τους όρους ενός δανείου ύψους ενός δισ. ευρώ, καθώς αναγκάστηκε να ξεκινήσει νέο γύρο συζητήσεων με τις τράπεζες και να καθυστερήσει την ανακοίνωση των ετησίων αποτελεσμάτων του (για το έτος που έληγε 30 Σεπτεμβρίου 2011), η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 24 Νοεμβρίου.

Ο κύκλος εργασιών του οργανισμού που μετρά 170 χρόνια από την ίδρυσή του, κλονίστηκε το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα και η ρευστότητά του χειροτέρεψαν, με βάση πληροφορίες από την έδρα του Thomas Cook στο Λονδίνο. Η αξία της μετοχής έφθασε τις 9,35 πένες από 31,76 πένες, συρρικνώνοντας την εμπορική αξία της εταιρίας σε περίπου 82 εκατ. στερλίνες. Ο τουριστικός οργανισμός, το χρέος του οποίου ανέρχεται σε 902,5 εκατ. στερλίνες από τις 30 Ιουνίου, επηρεάστηκε από την κάμψη των κρατήσεων σε προορισμούς της Βόρειας Αφρικής, ύστερα από την πολιτική αναταραχή στην περιοχή, αλλά και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση στη Μεγάλη Βρετανία.

Την ελπίδα για την ομαλή έκβαση των διαπραγματεύσεων του τουριστικού οργανισμού με τους πιστωτές του, εξέφρασε ο πρέδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης, αναφέροντας ότι ο Thomas Cook, σε συνδυασμό με τις θυγατρικές εταιρίες του και σε άλλες αγορές όπως η Σκανδιναβική, αντικατοπτρίζει το 10% των αφίξεων στη χώρα (περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες) και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα ο οργανισμός συνδέεται με όλη την αλυσίδα του «τουριστικού πακέτου».

«Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν υποχρεώσεις προς τα ξενοδοχεία»
, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κ. Μ. Χατζημιχαήλ, τονίζοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις παρακολουθούν τις εξελίξεις καθώς μέχρι το τέλος του έτους εκκρεμεί από τον τουριστικό οργανισμό η αποπληρωμή των δεδουλευμένων για το 2011. Από την άλλη οι προκρατήσεις για το 2012 συνήθως καταβάλλονται τον μήνα Μάρτιο, πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Η εταιρία εξέδωσε τρεις προειδοποιήσεις για μείωση κερδών από τον Ιανουάριο του 2011, ενώ ακολούθησαν και αποχωρήσεις πολλών υψηλόβαθμων στελεχών, ανάμεσα στα οποία και ο Μάνι – Φοντένλα Νοβόα, διευθύνων σύμβουλος για 11 χρόνια, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο από την κρίση στην Ευρωζώνη, όσο και από τις διαδικτυακές κρατήσεις.

Εν τω μεταξύ η ρευστότητα του τουριστικού οργανισμού είναι εποχιακή, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κλείνουν και πληρώνουν για διακοπές τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να δίνεται τροφή για υποθέσεις ότι ο όμιλος μπορεί να αθετήσει τις υποχρεώσεις του την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο ο οικονομικός διευθυντής του Πολ Χόλινγκουορθ, δήλωσε σίγουρος για τη στήριξη των δανειστών του.

Η Thomas Cook επιδιώκει να διαπραγματευτεί ένα ποσό ύψους αντίστοιχου της 100 εκατ. στερλινών διευκόλυνσης από τις τράπεζες που υπέγραψε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να κλείσει μια συμφωνία σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, όπως αναφέρουν στελέχη, εκφράζοντας την πεποίθηση για τη στήριξη των δανειστών.

Ο Thomas Cook απασχολεί 30.000 εργαζόμενους, έχει δίκτυο 3.400 σημείων λιανικής και 22 εκατ. πελάτες, ενώ οι πωλήσεις του για το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 έφθασαν τα 8,9 δισ. στερλίνες.