Μια νέα μελέτη στο Ισραήλ δείχνει ότι το μονοξείδιο του άνθρακα σε μικρές ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες. Το μονοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται στις εκπομπές αερίων των αυτοκίνητων καθώς και στους καυστήρες συστημάτων θέρμανσης όπως το καλοριφέρ.

Το πείραμα

Το μονοξείδιο του άνθρακα είχε ανέκαθεν πολύ κακή φήμη επειδή είναι εξαιρετικά τοξικό και ταυτόχρονα άοσμο. Μπορεί να δηλητηριάσει το νευρικό σύστημα και να οδηγήσει στον θάνατο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ μελέτησαν 36 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 20-40 ετών οι οποίοι για 48 ώρες κυκλοφορούσαν με τα πόδια, με αυτοκίνητο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στους πιο πολυσύχναστους δρόμους, καταστήματα και εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Οι ειδικοί παρακολουθούσαν τον καρδιακό ρυθμό των εθελοντών ελέγχοντας τέσσερις διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες στρες: τη θερμοκρασία, την ηχορύπανση, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα και την πολυκοσμία.

Ο «ναρκο-άνθρακας»

Οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι ο πιο στρεσογόνος παράγοντας ήταν ο θόρυβος. Στη συνέχεια είδαν ότι όχι μόνο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό των εθελοντών ήταν χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν αλλά επί πλέον ότι το αέριο σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα λειτουργούσε «καταπραϋντικά» μειώνοντας το στρες που προκαλούσαν ο θόρυβος και η πολυκοσμία.

Η ανακάλυψη έχει ενδιαφέρον αφού στους δρόμους κυκλοφορούν πλέον κατά βάση αυτοκίνητα με καταλύτες τα οποία παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα παλαιότερης γενιάς αυτοκίνητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες θανάτου από δηλητηρίαση παγκοσμίως.