Η ευτυχία παρατείνει τη ζωή

Για περισσότερα χρόνια απολαμβάνουν τη ζωή τους οι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, του University College του Λονδίνου, τα άτομα που διατηρούν θετική στάση στη ζωή και καλή ψυχική διάθεση έχουν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια.


Για περισσότερα χρόνια απολαμβάνουν τη ζωή τους οι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, του University College του Λονδίνου, τα άτομα που διατηρούν θετική στάση στη ζωή και καλή ψυχική διάθεση έχουν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Θετική στάση ζωής για μακροζωία

Στη μελέτη έλαβαν συνολικά μέρος 3.800 άτομα ηλικίας 52-79 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ευτυχία τους σε μία κλίμακα από το ένα μέχρι το πέντε και σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες ερωτήσεων.

«Με μία τέτοια κλίμακα κάποιος μπορεί να ζυγίσει καλύτερα τα συναισθήματά του: μπορεί, για παράδειγμα, σε μια κατηγορία να δώσει τέσσερις πόντους ευτυχίας και παράλληλα να δηλώσει και πόντους ανησυχίας» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Άντριου Στέπτοου. «Δεν πρόκειται δηλαδή για μονοδιάστατες απαντήσεις, αλλά πρόκειται για κάτι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό».

Με σχετική τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), οι ειδικοί εξηγούν ότι πέντε χρόνια μετά τις μετρήσεις, από τα άτομα που συγκέντρωναν τους περισσότερους πόντους ευτυχίας είχαν πεθάνει μόλις το 3,6%.

Από τα άτομα, πάλι, που δήλωναν μετρίως ευτυχείς είχαν πεθάνει το 7,3%.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες – μεταξύ των οποίων η κατάθλιψη, η σωματική υγεία και η οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων – οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα των οποίων η ευτυχία χτυπούσε κόκκινο, είχαν κατά 35% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία, συγκριτικά με όσους έβλεπαν τα πράγματα σκούρα.

Αν και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι το αίσθημα της ευτυχίας χαρίζει μακροζωία, ενισχύουν παρόλα αυτά ευρήματα προηγούμενων μελετών τα οποία συνέδεαν την ευημερία και την θετική στάση ζωής με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

«Η ευτυχία θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό δείκτη της υγείας μας» πιστεύει ο δρ Στέπτοου, εξηγώντας παράλληλα ότι δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο συνδέεται με αυτήν. «Η ευτυχία σχετίζεται άμεσα με τις καλές σχέσεις που αναπτύσσουμε στον κοινωνικό μας κύκλο και ενδεχομένως κάτι τέτοιο να την συνδέει με την υγεία» καταλήγει ο ειδικός.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk