Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι τα όπλα θα καταλήξουν στα χέρια μαχητών της Αλ Κάιντα ή άλλων τρομοκρατικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Πολλά από τα όπλα καταστράφηκαν από το ΝΑΤΟ, στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Λιβύη, οι οποίες έληξαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ωστόσο, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είναι γνωστό πόσα υπάρχουν ακόμα.

«Η διασπορά όπλων… και κυρίως των φορητών εδάφους-αέρος πυραύλων στην περιοχή θα μπορούσε να πυροδοτήσει τρομοκρατικές δράσεις, ανάμεσά τους και εκείνες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Μάγκρεμπ» τονίζει σε απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το σχέδιο απόφασης συνέθεσε η Ρωσία και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΟΗΕ κάλεσε, επίσης, τη νέα λιβυκή κυβέρνηση να καταστρέψει τα χημικά όπλα.

Η ψηφοφορία γινόταν την ώρα που το ΝΑΤΟ διέκοπτε τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη στην Τρίπολη, η οποία έβαλε και το συμβολικό τέλος στο «πετυχημένο κεφάλαιο στην ιστορία του ΝΑΤΟ» – όπως χαρακτηρίζει η Συμμαχία την επιχείρηση –, τόνισε ότι Δύση και αντικανταφικοί «πετύχαμε μαζί, η Λιβύη από τη Βεγγάζη στην Μπρέγκα, από τη Μιζουράτα στα Δυτικά Όρη και την Τρίπολη είναι ελεύθερη».