«Αν κλιµακώσετε τις κινητοποιήσεις, αύριο θα είναι µια άλλη µέρα». Η προειδοποίηση αυτή του υπουργού Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη προς το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, µε το οποίο είχε συναντηθεί την περασµένη Τετάρτη, προδιέγραφε µια νέα πραγµατικότητα: την «επόµενη ηµέρα» στον τοµέα τόσο της διαχείρισης όσο και της αποκοµιδής των απορριµµάτων στη χώρα µας. Η επιλογή της κυβέρνησης να συγκρουστεί µετωπικά µε τους απεργούς δεν εκφράζει µόνο τη θέλησή της να τα βάλει µε την «καµόρα των σκουπιδιών», όπως χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος τους εργαζοµένους στην Καθαριότητα, αλλά επιβεβαιώνει, κυρίως, την απόφασή της να αλλάξει άρδην το σκηνικό γύρω από αυτόν τον – ευαίσθητο για τη δηµόσια υγεία – τοµέα.

Το πρώτο µέτρο που έχει αποφασίσει, µε δεδοµένο ότι συνεχίζεται η σύγκρουση, είναι η αλλαγή του θεσµικού πλαισίου έτσι ώστε να µπουν από την πόρτα – και όχι από το παράθυρο, όπως συµβαίνει σήµερα – οι ιδιωτικές εταιρείες στην αποκοµιδή και διάθεση των απορριµµάτων. Θα επιτρέπεται, µε άλλα λόγια, στους δήµους κυρίως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να συνάπτουν προγραµµατικές συµβάσεις µε ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες όχι µόνο θα αναθέτουν « συγκεκριµένες υπηρεσίες συλλογής και µεταφοράς απορριµµάτων, καθώς και υπηρεσίες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δηµοσίων κτιρίων » – µια δυνατότητα που παρέχεται και σήµερα βάσει του άρθρου 61 του Ν. 3979/2011 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή – αλλά θα εκχωρούν το σύνολο των τοµέων Καθαριότητας. Ταυτόχρονα, δροµολογείται η κατάργηση µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα των οργανικών θέσεων της Καθαριότητας στους δήµους, στο πλαίσιο και της γενικότερης αναδιάρθρωσης του κράτους που επιβάλλει το µνηµόνιο, αφού θα χαρακτηριστούν ως « περιττές ». Βεβαίως, αυτή η εξέλιξή θα οδηγήσει σχεδόν όλους τους εργαζοµένους στους τοµείς Καθαριότητας, µονίµους και συµβασιούχους, σε απολύσεις ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε εφεδρεία.

Κυβερνητικά στελέχη µιλώντας στο «Βήµα» αφήνουν να εννοηθεί ότι η ιδιωτικοποίηση των τοµέων Καθαριότητας των δήµων στην καλύτερη περίπτωση συγκεντρώνει τη σύµφωνη γνώµη των δηµάρχων, κυρίως των πολεοδοµικών συγκροτηµάτων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ή, στη χειρότερη, την ανοχή τους. Είναι γεγονός ότι ο δήµαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καµίνης θα έβλεπε µε καλό µάτι να ξεφύγει η πόλη από την «οµηρεία των σκουπιδιών» στην οποία περιέρχεται κατά καιρούς, ενώ ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ιδιωτικοποίησης των τοµέων Καθαριότητας, µε το σκεπτικό µάλιστα ότι από αυτήν θα προκύψουν και σοβαρά οικονοµικά οφέλη για τον δήµο.

Ηδη η «πρόβα τζενεράλε» γίνεται µε το στήσιµο από την κυβέρνηση ειδικού «µηχανισµού» στον οποίο µετείχαν ενεργά οι ιδιώτες για την αποκοµιδή των απορριµµάτων στην Αττική µετά την επιµονή των εργαζοµένων στους ΟΤΑ να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. « Ή τώρα ή ποτέ » τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη στο «Βήµα», προκειµένου να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τοµέων Καθαριότητας των δήµων. Τα ίδια στελέχη προβάλλουν τις κινητοποιήσεις ως προσπάθεια εκβιασµού της κυβέρνησης για να αλλάξει την πολιτική της. « Δεν µπορεί να καθιστάµεθα όµηροι των σκουπιδιών » τονίζουν χαρακτηριστικά, αποποιούµενοι τους ισχυρισµούς ότι γύρω από αυτόν τον τοµέα έχει στηθεί ένα « παιχνίδι επιχειρηµατικών συµφερόντων », όπως καταγγέλλουν ευθέως οι εργαζόµενοι στους ΟΤΑ.

Γεγονός είναι πάντως ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προεξάρχοντος του κ. Χάρη Καστανίδη, επεχείρησε να αποκαταστήσει τον δίαυλο επικοινωνίας µε την ΠΟΕ-ΟΤΑ, κάτι που αναγνωρίζεται εξάλλου και από τους ίδιους τους συνδικαλιστές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, λαµβάνοντας υπόψη ότι δεν είχαν καµία επαφή µε τον προηγούµενο υπουργό κ. Γ. Ραγκούση. Ο κ. Καστανίδης µάλιστα από κοινού µε τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνη ήταν οι δύο υπουργοί οι οποίοι έβαλαν… πλάτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου ώστε η εφεδρεία να πέσει στα µαλακά. Επέµεναν δηλαδή να τεθούν τα δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση ως κριτήριο για την εφεδρεία, σε αντίθεση µε τις απαιτήσεις της τρόικας η οποία ζητούσε ουσιαστικά απολύσεις 30.000 εργαζοµένων ανεξαρτήτως ηλικίας από το ∆ηµόσιο και τους ΟΤΑ.

Ο κ. Καστανίδης, όπως επισημαίνουνκυβερνητικά στελέχη, ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο πέτυχε ακόμη να γί- νουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και με τις ιδιω- τικές τράπεζες για την αποπληρωμή των δανείων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιβα- ρύνσεις στις μισθολογικές απολαβές τους λόγω του νέου μισθολογίου. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα μειωθεί – όσο αυτό είναι επιτρεπτό – το ύψος των μειώσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι των κατηγοριών ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) και ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που απασχολούνται κυρίως στους τομείς Καθαριότητας και να αυξηθεί από 75% στο 100% το επίδομα που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων των ΟΤΑ. Τα « θετικά αυτά βήματα », κατά τον χαρακτηρισμό κυβερνητικών στελεχών, απερρίφθησαν από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία επέμεινε στις κινητοποιήσεις της καταλαμβάνοντας τα αμαξοστάσια και τις υπηρεσίες των δήμων. Αυτή η στάση απετέλεσε το «κόκκινο πανί» ή, κατά ορισμένους, το άλλοθι ώστε να έλθει σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζομένους.

Γ. Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων
«Να πάψουμε να κρυβόμαστε»

«Η κρίση που βιώνουμε με τα σκουπίδια αναδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει το Λεκανοπέδιο. Και το θυμόμαστε μόνο όταν προκύπτουν κρίσεις τέτοιας κλίμακας.

Χρειαζόμαστε σύγχρονες, βιώσιμες και αποτελεσματικές πολιτικές για τα απορρίμματά μας. Και απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας το συντομότερο δυνατόν. Κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, πολίτες πρέπει πια να πάψουμε να κρυβόμαστε ο ένας πίσω από τον άλλον. Η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αυτός ο συνδυασμός αδιαφορίας, αδράνειας και αναποτελεσματικότητας είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσει άμεσα.

Σενάρια υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν πρέπει να τα ξεδιπλώνουμε μόνο όταν βρισκόμαστε στο παρά πέντε, μην πω στο και πέντε. Πρέπει να χαράξουμε συνολική πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε οικονομικά αποτελεσματικές πολιτικές για τα απορρίμματα που θα εξασφαλίζουν δημόσια υγεία, προστασία του περιβάλλοντος με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους πολίτες».

Αρχισε η «µητέρα των µαχών»
Το ένα μετά το άλλο τα σημειώματα μισθοδοσίας που φτάνουν στους εργαζομένους ενισχύουν το αίσθημα οργής

Σε «µητέρα των µαχών» για το µέλλον της διαχείρισης των απορριµµάτων εξελίσσεται η σύγκρουση της κυβέρνησης µε τους απεργούς στους ΟΤΑ, αν και στο επίκεντρό της παραµένει η πολιτική περικοπών. Το ένα µετά το άλλο τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα µισθοδοσίας που φτάνουν στους εργαζοµένους ενισχύουν το αίσθηµα οργής και τροφοδοτούν εντονότερα τη διάθεση για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ενα ευρώ και οκτώ λεπτά θα λάβει εργαζόµενος στον τοµέα καθαριότητας στον ∆ήµο Αθηναίων, όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό του, αφού έχουν αφαιρεθεί τα ποσά δανείου της τάξης των 581,01 ευρώ (από το Ταµείο Παρακαταθηκών) και 136,60 ευρώ (Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο). ∆ύο ευρώ και 2 λεπτά θα πάρει άλλος εργαζόµενος, αφού του έχει αφαιρεθεί ποσό δανείου 44,929 ευρώ και 204,80 ευρώ ενώ ήδη υπάρχουν εκκαθαριστικά µε… αρνητικό ποσό, δηλαδή καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους. Η άθλια µισθολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόµενοι προέρχεται κυρίως από τις αυξηµένες παρακρατήσεις φόρων και εισφορών οι οποίες επιβλήθηκαν αναδροµικά από τον Ιούλιο του 2011, χωρίς να περιλαµβάνεται το «µαχαίρι» που συνεπάγεται το νέο µισθολόγιο.

Οι εργαζόµενοι στην καθαριότητα έχουν σηκώσει πολλές φορές το βάρος της υπεράσπισης των συµφερόντων του κλάδου των ΟΤΑ, µια και έχουν ως τη «δύναµη πυρός» τα σκουπίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 52χρονος πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος µιλώντας στο «Βήµα», το βράδυ της Παρασκευής, από τη χωµατερή της Φυλής όπου βρισκόταν «ταµπουρωµένος» µε άλλους συναδέλφους του, επεσήµανε ότι « η κυβέρνηση, µέσω της σκληρής τακτικής απέναντι στους εργαζοµένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέλει να δείξει πυγµή προς όλους τους εργαζοµένους, δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα ». Παραδέχεται ωστόσο ότι η σύγκρουση πλέον δεν περιορίζεται στο ζήτηµα των οικονοµικών αιτηµάτων. « Η κυβέρνηση θέλει να υπηρετήσει επιχειρηµατικά συµφέροντα που το επόµενο χρονικό διάστηµα θέλουν να αναλάβουν τη διαχείριση και αποκοµιδή των στερεών αποβλήτων ». Μάλιστα, χαρακτηρίζει « χρυσωρυχείο » την υπόθεση των σκουπιδιών, καθώς, όπως σηµειώνει, « αν υιοθετηθεί η πρόταση εκχώρησης για 25 χρόνια της επεξεργασίας των απορριµµάτων, αυτό το κόστος για την κοινωνία είναι 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα µπουν στην τσέπη των ιδιωτών, ενώ θα εκτιναχθούν τα δηµοτικά τέλη στα ύψη ».

Ηδη οι δήµαρχοι, πάντως, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Γ. Μπουτάρης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν εµφανίστηκε, για µία ακόµη φορά, υπέρµαχος της ιδιωτικοποίησης του τοµέα της καθαριότητας, υποστηρίζοντας ότι αυτό φέρει οικονοµικά οφέλη στον ∆ήµο. Μάλιστα, εκτιµά ότι η αποκοµιδή που σήµερα στοιχίζει 250 ευρώ ο τόνος, θα µειωθεί στα 80 ευρώ µε διαφορετικό σύστηµα αποκοµιδής στο οποίο θα µετέχουν ιδιώτες. « Σκεφτόµαστε να δώσουµε τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ένα µικρό διαµέρισµα σε ιδιώτες για να δούµε πώς θα πάει. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς µας, σήµερα η αποκοµιδή των απορριµµάτων κοστίζει στον δήµο 250 ευρώ ο τόνος. Με ιδιωτική εταιρεία το κόστος δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ τον τόνο » δήλωσε.

Πρωταγωνιστικό ρόλο τις τελευταίες ημέρες στην αντιπαράθεση που εξελίσσεται στους δήμους της χώραςείχε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κ. Ασκούνης. Τα γραφεία της οδού Γενναδίου όπου στεγάζεται η ΚΕΔΕ αποτέλεσαν θέατρο επεισοδίων, όταν κάποια ομάδα αγανακτισμένων απεργών προπηλάκισε τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών κ. Σ Δανιηλίδη – είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της εισόδου ιδιωτικών εταιρειών στους δήμους. Παράταύτα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέλαβε διαμεσολαβητική πρωτοβουλία προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους επιχείρησαν με προτάσεις να γίνουν ο κρίκος της επαφής των απεργών με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι προτάσεις που έριξαν στο τραπέζι ήταν πολλές, με εκείνη του δημάρχου Νίκαιας – Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδη να έχει τη μεγαλύτερη ανταπόκριση. Είχε προτείνει οι δήμαρχοινα στηρίξουν τα αιτήματα των εργαζομένων, και οι εργαζόμενοι ως ένδειξη καλής θέλησης να αυξήσουν τα απορριμματοφόρα που θα βγαίνουν στις γειτονιές για αποκομιδή ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Ο κ. Ασκούνης ήταν εκείνος που στη συνέχεια ανέλαβε τις διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και ιδιαίτερα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη, ώστε να γίνει το απόγευμα της Παρασκευής «τριμερής» συνάντηση (δήμαρχοι, ηγεσίαυπουργείου Εσωτερικών και απεργών), η οποία όμως κατέληξε σε ναυάγιο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος, που είχε χαρκτηρίσει τους εργαζομένους «καμόρα», αρνήθηκε να ανακαλέσει και ηρήξη ήταν κάθετη. Σε πρώτο πλάνο, πλέον, ήρθαν οι υγειονομικές διατάξεις για τη δημόσια υγεία, οι εισαγγελείς και τα ΜΑΤ.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ έπειτα από αυτές τις εξελίξεις αποφάσισε δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες ως και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε ξεκινά και η 48ωρη πανεργατική γενική απεργία. Η κυβέρνηση από την πλευρά της είχε αρχίσει να κινεί τον μηχανισμό αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιωτικές εταιρείες, μέσω της Περιφέρειας Αττικής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ