• Αναζήτηση

Πέθανε ο βιολονίστας Σπύρος Τόμπρας

Έφυγε από τη ζωή ο βιολονίστας, αρχιμουσικός, μουσικός παιδαγωγός και διδάκτωρ φιλοσοφίας, ο Σπύρος Τόμπρας, σημαντική μορφή της κλασικής και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, με διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Αμερική και Άπω Ανατολή.

Ο Σπύρος Τόμπρας υπήρξε κορυφαίος βιολονίστας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, εξάρχων στην Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και Καθηγητής Βιολιού και Μουσικής Δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Αττικό Ωδείο. Ήταν ο εμπνευστής, δημιουργός και επικεφαλής διαφόρων συγκροτημάτων μουσικής δωματίου, όπως το Οκτέτο Αθηνών, το Αττικό Τρίο, το Συγκρότημα Εγχόρδων Αθηνών, κ.ά.

Με την σύζυγό του, πιανίστρια Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη, σχημάτισαν το «Ντούο Τόμπρα» δίνοντας επί πολλές δεκαετίες πολυάριθμες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος. Για το «Ντούο Τόμπρα» έχουν γράψει έργα σημαντικοί Έλληνες συνθέτες.

Το 1997 ο Σπύρος Τόμπρας αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την διατριβή του «Η Σημειολογία ως Μέθοδος Ερμηνευτικής Προσέγγισης του Μουσικού Έργου», η οποία κυκλοφόρησε και ως βιβλίο υπό τον τίτλο «Μουσική και Σημειολογία» (1999).

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για λόγους υγείας. Η κηδεία του θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη στις 4.00 μμ.

Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk