Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων διεθνώς, η Roland Berger, η οποία συνέταξε το σχέδιο «Εύρηκα» για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στην ΕΕ έναντι 125 δισ. ευρώ, ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συμβούλου στο σχέδιο της αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στα κρατικά λαχεία και το στιγμιαίο κρατικό λαχείο (Ξυστό).

Η Roland Berger ασκεί καθήκοντα συμβούλου, μεταξύ άλλων, για τη γερμανική κυβέρνηση και τον σύνδεσμο των γερμανικών βιομηχανιών.

Ο ιδρυτής της, Ρόλαντ Μπέργκερ, είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Blackstone (και πρόεδρος της μονάδας της Blackstone στη Γερμανία), μίας από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.

Πρόκειται για την πρώτη δουλειά που αναλαμβάνει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το σχέδιο που πρότεινε για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, ύψους 125 δισ. ευρώ, σε μία εταιρεία συμμετοχών, η οποία πωλείται στην ΕΕ αντί 125 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία, οργανισμός της ΕΕ, με έδρα το Στρασβούργο, αναλαμβάνει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών έως το 2025.

Εάν η διαδικασία αποφέρει κέρδη, αυτά αποδίδονται στην Ελλάδα, αφότου αφαιρεθούν οι προμήθειες.

Στην περίπτωση που καταλήξει σε ζημιές (κάτι που η Roland Berger δεν περιμένει), αυτές πάλι βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο.