Την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης επηρεάζουν τελικά τα παραπανίσια κιλά, όπως έδειξε νέα βρετανική μελέτη.

Το γεγονός ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής ήταν γνωστό. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν οι ειδικοί ήταν κατά πόσο επηρεάζει και την επιτυχία θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ζυγίζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Guys and St Thomas στο Λονδίνο εξέτασαν τις περιπτώσεις 413 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατά την χρονική περίοδο 2006-2010. Αρχικά, κατέγραψαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – ΒΜΙ) των εθελοντριών. Όσων ο δείκτης ήταν 25-29,9 κατατάσσονταν στην κατηγορία των υπέρβαρων, ενώ εκείνων που ήταν πάνω από 30 στην κατηγορία των παχύσαρκων.

Μελετώντας αναλυτικά τους φακέλους τους, οι ερευνητές είδαν ότι το 44% των γυναικών που ήταν παχύσαρκες βίωσαν στην πορεία μια αποβολή, συγκριτικά με το 19% όσων διατηρούσαν ένα υγιές βάρος. Μεταξύ υπέρβαρων γυναικών, οι αποβολές έφτασαν το 33%.

Σύμμαχος στην επιτυχία το βάρος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Ταρέκ Ελ-Τουκχί η συσσώρευση αρκετών περιττών κιλών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα των γυναικών, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί τα ωάριο και το περιβάλλον του.

«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν αυτά που πιστεύαμε» σχολιάζει ο γυναικολόγος δρ. Στιούαρτ Λάβερι. «Τώρα λοιπόν, έχουμε μια πολύ καλή δικαιολογία ώστε να εντάξουμε προγράμματα αδυνατίσματος στο γενικότερο πλαίσιο της διαχείρισης της γονιμότητας» καταλήγει.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική μελέτη, η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αποβολή μετά από την ολοκλήρωση ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης» εκτιμά ο δρ. Άλαν Πέισι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Υπογραμμίζει την ανάγκη που παρουσιάζεται για τις γυναίκες – και προσωπικά θα πω για τα ζευγάρια – να πλησιάσουν ένα υγιές βάρος προτού υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση».