Ιδρύθηκε το 1890 από μέλη των οικογενειών Μιαούλη, Τομπάζη, Κουντουριώτη, Μπουντούρη, Βούλγαρη και άλλων. Τέσσερα από τα μέλη της αδελφότητας έγιναν πρωθυπουργοί: Γ. Κουντουριώτης, Α. Κριεζής, Δ.Βούλγαρης και Αθ. Μιαούλης.

Εκατόν εικοσιένα χρόνια από την ίδρυσή της, η Αδελφότητα των Υδραίων Αθηνών δεν αποτελείται σήμερα ούτε από πολιτικούς ούτε από ναυάρχους.

Άλλες εποχές, άλλες αναζητήσεις. Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται κυρίως στη ναυτιλία βρέθηκαν να συμμετάσχουν στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας των Υδραίων Αθηνών σε μια προσπάθεια «εκμετάλλευσης» της κρίσης προς κοινό όφελος. Ενδεικτικός ήταν ο τίτλος του συνεδρίου: «Πως μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

Δεκαπέντε ομιλητές διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο στο βήμα και ανάμεσα σ’ αυτούς οι ΄Ιων Βαρουξάκης, Μανώλης Βορδώνης, Γιάννης Πατέρας, Πάνος Λασκαρίδης και Πόλυς Χατζηϊωάννου από το χώρο του εφοπλισμού και της ναυτιλίας.

Εκεί ήταν επίσης ο τ. υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, οι Ανδρέας Μερίκας και Ηλίας Μπίσιας, ο Θρασύβουλος Κανάρης -της ιστορικής οικογένειας- και άλλοι.

Την έναρξη του συνεδρίου που αφιερώθηκε στους Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και Μαρία Τσάκου, οι οποίοι έφυγαν αυτό το χρόνο από τη ζωή έκανε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας, Γιάννης Σαχίνης, ενώ η διάρκειά του ήταν δύο ημέρες.

Φωτογραφίες: Λάκης Γιακουμής