Ήταν μια ακόμα μέρα που το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, όμως, πολλοί από τους προσκεκλημένους του νέου πρεσβευτή της Γαλλίας βρήκαν τον τρόπο να φθάσουν την Πέμπτη -29 Σεπτεμβρίου- το βράδυ μέχρι την πρεσβευτική κατοικία.

Εκεί όπου ο οικοδεσπότης, Jean Loup Kuhn Delforge, παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του νέου διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ, για να γνωριστεί με τους πολιτιστικούς παράγοντες της χώρας.

Διευθυντές Μουσείων και Ιδρυμάτων, όπως η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Φώτης Παπαθανασίου του Θεοχαράκη και ο Χρήστος Καρράς της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ο νέος Πρόεδρος της Τεχνόπολης Γιώργος Δ. Παπανδρέου, ιδιοκτήτες αιθουσών τέχνης, συλλέκτες, εικαστικοί δημιουργοί, ποιητές, ερμηνευτές, μουσικοί, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού βρήκαν το δρόμο προς τη Γαλλική Πρεσβεία.

Μόνο που δεν υπήρξε … συνέπεια. Λόγω της δυσκολίας να προσεγγίσει κανείς το κέντρο, ο κόσμος πήγαινε κι ερχόταν.

Στο φουαγιέ των χώρων υποδοχής (γιατί δεν ανοίχτηκαν τα σαλόνια) ο Γάλλος Πρέσβης καλωσόρισε τον Γάλλο διευθυντή και ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες με δεσμούς χρόνων που πάντα υπάρχουν πεδία να καλλιεργηθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντεκότ έρχεται με μεγαλεπήβολα σχέδια στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα των (πολιτιστικού ενδιαφέροντος) εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου που θα ανακοινωθεί σε λίγο καιρό έχει προγραμματισμό μέχρι το 2014.

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης