Ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Φερνάντο Σάντος εξήγησε αναλυτικά το χρονικό της επιστροφής του Φάνη Γκέκα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: «Οποιοσδήποτε φεύγει από την Εθνική είναι ανοικτή η πόρτα για αυτόν. Μετά το φιλικό με τη Βοσνία τον Αύγουστο, επικοινώνησε ο Γκέκας με μένα και τον Αλέξανδρο Μανιάτογλου και μου ζήτησε να μιλήσουμε.

Αποφασίσαμε να τα πούμε έπειτα από τα ματς με Ισραήλ και Λετονία. Συζητήσαμε όλες αυτές τις ημέρες ενώ χθες τα είπαμε και στην Αθήνα. Δεν έκρυψε τη διάθεσή του να επιστρέψει στην Εθνική. Από τη στιγμή που αναγνώρισε το λάθος και μου εξήγησε τι έχει συμβεί, διαπίστωσα ότι θέλει πάρα πολύ να επιστρέψει. Του είπα πως υπάρχουν κάποια όρια για όλους τους παίκτες.

Για το ποιος καλείται και παίζει υπεύθυνος είμαι εγώ και όλοι πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις μου. Ο Γκέκας έδειξε αφοσίωση κι έκρινα πως πρέπει να είναι στην προεπιλογή».

Πριν από έναν χρόνο ο επιθετικός της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης είχε αποχωρήσει αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε πρόβλημα και στις σχέσεις του με κάποιους συμπαίκτες του. Ο κ. Σάντος τόνισε ότι θα μιλήσει σε όλους τους διεθνείς ποδοσφαιριστές προτού επιστρέψει ο Γκέκας στην ομάδα. «Αν είναι στην αποστολή, θα κάνουμε μία συζήτηση. Δεν έχω αμφιβολία πως τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν και η αποδοχή θα είναι άμεση».

Ο κ. Σάντος αναφέρθηκε και στο θέμα επέκτασης του συμβολαίου του, για το οποίο είχε κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος. «Αφού ο πρόεδρος το είπε δημόσια, μπορώ να παραδεχτώ κι εγώ ότι επιθυμώ να συνεχίσω το πρότζεκτ που έχουμε με την Εθνική.

Θέλω να κάνω το καλύτερο για να βελτιωθεί η Εθνική ομάδα και γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Εθνική είναι πάνω απ’όλα αλλά θέλω να διορθώσω και πολλά πράγματα για να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο».

Οσον αφορά στην καταγγελία του Ολυμπιακού Βόλου στη FIFA, την οποία κοινοποίησε στις ομοσπονδίες του Ισραήλ και της Κροατίας, ο κ. Σάντος υποστήριξε: «Συμπαθώ πολύ και την ομάδα αλλά και την πόλη του Βόλου, όμως η Εθνική ομάδα αντιπροσωπεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα είναι ντροπή αν γίνει κάτι τέτοιο».