Σβήσιμο των ρυτίδων από μέσα προς τα έξω μόνο με ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής; Αυτό υπόσχεται ένα «θαυματουργό» χάπι που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα στη Βρετανία, την Ισπανία και τον Καναδά.

Το χάπι

Σύμφωνα με τους ερευνητές που το ανέπτυξαν, το χάπι ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια. Όπως ανακοίνωσαν, δοκιμές που έγιναν σε τρεις χώρες έδειξαν ότι επιτυγχάνει μείωση των ρυτίδων ως και κατά 30%.

Το νέο «γονιδιακό» συμπλήρωμα περιέχει βιταμίνες και φυτικά συστατικά και θα κυκλοφορήσει σε μορφή κάψουλας (συνιστώμενη δοσολογία: 3 κάψουλες την ημέρα). Αν οι επιδόσεις του «επισημοποιηθούν» επιστημονικά, θα αποτελέσει την πρώτη αντιρυτιδική θεραπεία που αποδεδειγμένα λειτουργεί καταπολεμώντας τις ρυτίδες μέσα από τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Οι πλήρεις λεπτομέρειες για τη δράση του «γονιδιακού» συμπληρώματος, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του εργαστηρίου της Unilever στο Σάμπρουκ της Βρετανίας, δεν είναι ακόμη γνωστές. Τα πρώτα αποτελέσματα όμως, που ανακοινώθηκαν στο περιοδικό «New Scientist» προσφέρουν ορισμένες ενδείξεις.

Οι δοκιμές έγιναν από τέσσερις διαφορετικές ερευνητικές ομάδες σε 480 γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Οι ερευνητές υιοθέτησαν μια μέθοδο «διπλά τυφλού» πειράματος: σε ορισμένες από τις εθελόντριες χορηγήθηκε εικονικό χάπι χωρίς να το γνωρίζουν, αλλά ούτε οι ίδιοι οι ερευνητές γνώριζαν πριν το τέλος των δοκιμών σε ποιες γυναίκες χορηγείτο η κανονική θεραπεία και σε ποιες η εικονική.

Yστερα από 14 εβδομάδες, το βάθος των ρυτίδων στις άκρες των ματιών _ το λεγόμενο «πόδι της χήνας» _ παρουσίασε σε όσες έπαιρναν τη θεραπεία μείωση της τάξης του 10% κατά μέσο όρο _ στις εθελόντριες που είχαν καλύτερη απόκριση μάλιστα το βάθος αυτών των ρυτίδων μειώθηκε κατά 30%. Οι συμμετέχουσες που έλαβαν εικονικό χάπι δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά στο βάθος των ρυτίδων τους.

Σε μια από τις δυο δοκιμές που διεξήχθησαν στη Γαλλία οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα από το δέρμα 140 γυναικών _ σε βάθος 4 χιλιοστών _ πριν και μετά τη θεραπεία. Διαπίστωσαν ότι μετά τη λήψη του συμπληρώματος το ένα πέμπτο εμφάνισε σημαντικά περισσότερο κολλαγόνο (ουσία η οποία αυξάνει το σφρίγος του δέρματος) στη βαθύτερη στοιβάδα του δέρματος _ το λεγόμενο χόριο ή δερμίδα.

Εν αναμονή των επιστημονικών αποδείξεων

Όπως δήλωσε ο Τζον Κέισι, επικεφαλής των ερευνών, στο «New Scientist», αυτή τη στιγμή διεξάγονται λεπτομερέστερες βιοψίες οι οποίες θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα των εσωτερικών διεργασιών και της παραγωγής κολλαγόνου.

Ένα μέρος των αποτελεσμάτων ανακοινώθηκε ήδη στο συνέδριο της Εταιρείας Ερευνητικής Δερματολογίας πέρυσι στην Ατλάντα. Η πλήρης περιγραφή της μελέτης θα σταλεί σύντομα προς δημοσίευση σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα με τους οποίους ήλθε σε επαφή το «New Scientist» χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία της έρευνας ενδιαφέροντα, εμφανίστηκαν όμως επιφυλακτικοί έως ότου δουν την πλήρη σχετική δημοσίευση.

Αν τελικά η μελέτη «αντέξει» στην επιστημονική αξιολόγηση και η νέα θεραπεία αποδειχθεί λειτουργική, το «γονιδιακό» συμπλήρωμα θα ανοίξει νέα σελίδα στη δερματολογία. Η εμφάνισή του στην αγορά θα γίνει πάντως πολύ νωρίτερα: επειδή δεν προωθείται ως φάρμακο και καθώς περιέχει ήδη εγκεκριμένα συστατικά δεν χρειάζεται έγκριση από τις αρμόδιες αρχές οπότε θα κυκλοφορήσει σε ευρωπαϊκά και καναδικά σπα τον ερχόμενο μήνα.