Το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισε να παρατείνει για άλλες 90 ημέρες την εντολή του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, παρά το ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι δυνάμεις της Συμμαχίας είναι επιφορτισμένες με την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η τρέχουσα εντολή, που λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου, είχε ανανεωθεί τον Ιούνιο.
«Είμαστε εξαιρετικά αποτελεσματικοί στη ν εκπλήρωση της εντολής του ΟΗΕ», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Πρόσθεσε ότι οι άμαχοι εξακολουθούν να απειλούνται και διαβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τους προστατεύει.

Πάντως, παρά το ότι ο Καντάφι έχει εξαφανιστεί, ομάδες που πρόσκεινται σε αυτόν εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση στις δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε την ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων τον περασμένο Μάρτιο, και οι αεροπορικές δυνάμεις της Συμμαχίας πραγματοποίησαν πολλές εξόδους για βομβαρδισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων αλλά και κτιρίων στα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι μπορεί να κρύβεται ο Καντάφι. Σταδιακά, οι επιχειρήσεις αποκλιμακώθηκαν αλλά δεν έχουν τερματιστεί εντελώς.