Ακόμη και εντός της εβδομάδος θα προβεί η Αγκυρα σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με το ψευδοκράτος.

Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα συναντηθεί και με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσει την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

«Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου» προέβη σε αυτό το βήμα μαζί με το Ισραήλ. Εμείς, αυτή τη στιγμή, μαζί με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» θα προβούμε σε ανάλογο βήμα ίσως και εντός της εβδομάδος. Εμείς το είχαμε πει, ότι αυτό το βήμα δεν είναι σωστό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Η Αγκυρα επιμένει να ανεβάζει τους τόνους στο θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων. Πριν από τον κ. Ερντογάν είχε παρέμβει στη συζήτηση ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, που χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τα όσα κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Ο κ. Γιλντίζ πρόσθεσε ότι, στην περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν το χρονοδιάγραμμα που έχουν ανακοινώσει, τότε η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας.

Ο τούρκος υπουργός τόνισε ότι τα σκάφη σεισμικών ερευνών της Τουρκίας μπορεί να τα συνοδεύσει κι ο τουρκικός στόλος. «Επιθυμία μας είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο και να τερματισθούν πάραυτα οι εργασίες που πραγματοποιούνται με την εταιρία Noble, δηλαδή προτού καν ξεκινήσουν. Οι έρευνές μας θα γίνουν μέσα στα όρια που θα εξασφαλίζει η συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Αυτό θα υποχρεώσει και την ΕΕ να επιλέξει μεταξύ του μεγέθους της Τουρκίας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της Ν.Κύπρου»» είπε ο κ. Γιλντίζ, «ρίχνοντας το μπαλάκι» και στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα προβεί σε σεισμικές έρευνες αρχικά μαζί με μια νορβηγική εταιρία (στα όρια της εν λόγω υφαλοκρηπίδας) και αμέσως μετά θα στηθούν οι πλατφόρμες έρευνας πετρελαίου.

Παρέμβαση Κομισιόν

Στην υπόθεση αυτή παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή ενέργειες που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του επίτροπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Κομισιόν σχετικά με τις απειλές της Αγκυρας, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πηγή έντασης ή ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών». Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει τονίσει τη σημασία που έχει η επίτευξη προόδου στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και γενικότερα επιθυμεί να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

Εν τω μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, για να ανταλλάξει απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με Κυπρίους αξιωματούχους – και φυσικά και για το θέμα των γεωτρήσεων