Εχοντας συνυπάρξει για περίπου δύο μήνες με τους παίκτες του ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ανδρών κ. Ηλίας Ζούρος γνωρίζει πια τις δυνατότητές τους και είναι πεπεισμένος ότι οι έλληνες μπασκετμπολίστες θα κάνουν το χρέος τους στον επικείμενο (Πέμπτη 15/9, 18.00) νοκ άουτ προημιτελικό απέναντι στην πανίσχυρη Γαλλία. Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε σήμερα (13/9) από το Βίλνιους με προορισμό το Κάουνας, όπου θα διεξαχθούν οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και οι τελικοί του Ευρωμπάσκετ και ο 45χρονος κόουτς μίλησε για την δύσκολη μάχη με την ομάδα του Τόνι Πάρκερ, του Γιοακίμ Νοά και του Νίκολα Μπατούμ.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα παιδιά. Προτού ξεκινήσουμε, λίγοι πίστευαν πως θα φτάναμε στο Κάουνας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου, γιατί είμαστε στην οκτάδα, τη στιγμή που έχουν μείνει εκτός προημιτελικών ομάδες όπως η Τουρκία, που είναι δευτεραθλήτρια κόσμου, η Γερμανία και η Κροατία», υποστήριξε ο κόουτς της Εθνικής, ο οποίος αναφέρθηκε στον προημιτελικό με τη Γαλλία.

«Εχουμε ένα σημαντικό παιχνίδι απέναντι σε μία δυνατή ομάδα όπως είναι η Γαλλία. Οι παίκτες μου θα τα δώσουν όλα. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό, γιατί είναι πραγματικοί μαχητές και είμαι υπερήφανος που συνεργάζομαι μαζί τους. Υποσχόμαστε στους Έλληνες φιλάθλους να δώσουμε και την ψυχή μας στο γήπεδο», υπερθεμάτισε ο κ. Ζούρος κωδικοποιώντας τα σημεία, στα οποία πρέπει να είναι προσεκτική η Εθνική, ούτως ώστε να είναι ανταγωνιστική στο παρκέ της ολοκαίνουργιας «Κάουνο Ζαλγκίριο Αρένα» (έτσι προφέρουν το όνομα οι Λιθουανοί).

«Είμαστε σε καλό δρόμο για το ματς της Πέμπτης. Έχουμε δουλέψει ήδη αρκετά κομμάτια γι’ αυτό το παιχνίδι και θα συνεχίσουμε σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Επαναλαμβάνω, έστω και αν γίνομαι κουραστικός, πως όλα ξεκινούν από την άμυνα. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι και μόνο αν έχουμε καλή απόδοση στην άμυνα θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη νίκη», ξεκαθάρισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος θα αισθάνεται σαν στο σπίτι του στο Κάουνας, δεδομένου ότι εργάζεται ως προπονητής της πρωταθλήτριας και Κυπελλούχου Λιθουανίας Ζαλγκίρις.

Μιλώντας, μάλιστα, με τους συνεργάτες του ο κ. Ζούρος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μεγάλο μέρος του κοινού αναμένεται να ταχθεί υπέρ της ελληνικής ομάδας «ανταμείβοντάς» τον για τη δουλειά του στον πάγκο της Ζαλγκίρις Κάουνας, η οποία _ παρεμπιπτόντως _ θα αγωνίζεται από φέτος στο νεότευκτο γήπεδο και σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης έχουν ήδη πουληθεί 5.000 (από τα 14.500) εισιτήρια διαρκείας εν όψει της αγωνιστικής περιόδου 2011-12!

Φυσικά, ο κ. Ζούρος είχε ένα σχόλιο και για τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο η Γαλλία ηττήθηκε (96-69) από την Ισπανία την τελευταία ημέρα της Β’ Φάσης, προκειμένου να την αποφύγει στον ημιτελικό της διοργάνωσης (όπως και την οικοδέσποινα Λιθουανία) επιλέγοντας την Ελλάδα για τον προημιτελικό. «Εμείς έχουμε ως αρχή να μη διαλέγουμε αντιπάλους. Οι Γάλλοι, όπως φάνηκε από τον αγώνα της Κυριακής απέναντι στην Ισπανία, επέλεξαν να παίξουν με μας. Θα δούμε αν έπραξαν σωστά ή όχι», δήλωσε με νόημα ο κόουτς της Εθνικής…