Τη βεβαιότητα ότι θα είναι πανέτοιμοι την Τρίτη στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μαρσέιγ, εξέφρασαν παίκτες και τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού μετά το φιλικό της περασμένης Παρασκευής με τον ΟΦΗ. Το τελικό 0-0 με την ομάδα του Ηρακλείου έφερε στην επιφάνεια της επιθετικές αδυναμίες των ερυθρολεύκων, οι οποίες οφείλονται σε δύο λόγους. Στην επί μακρόν αγωνιστική απραξία της ομάδας και τους τραυματισμούς βασικών παικτών κατά τη διάρκεια της θερινής προετοιμασίας. Ειδικότερα:

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε επίσημο αγώνα περίπου πριν πέντε μήνες. Από τις 17 Απριλίου που φιλοξένησε τη Λάρισα για το ελληνικό πρωτάθλημα έως το αυριανό παιχνίδι με τη Μαρσέιγ, μεσολάβησαν 149 μέρες. Στο φιλικό με τον ΟΦΗ ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε χρησιμοποίησε επί της ουσίας δύο ενδεκάδες. Οχι τόσο για κρύψει μυστικά από τον κατάσκοπο της γαλλικής ομάδας που βρίσκονταν στην εξέδρα, αλλά επειδή ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος τραυματισμών παικτών εξ αιτίας της παρατεταμένης αγωνιστικής τους απραξίας. Το προηγούμενο φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την Ιντερ Μιλάνου είχε διεξαχθεί στις 21 Αυγούστου.
Σοβαρότερο πρόβλημα από την αγωνιστική απραξία, ήταν η συχνότητα τραυματισμών βασικών ποδοσφαιριστών. Από την έναρξη της προετοιμασίας εννέα παίκτες έμειναν για μεγάλο διάστημα εκτός προπονήσεων. Η αρχή έγινε με τον Λιούμπομιρ Φέισα ο οποίος στις αρχές Αυγούστου έπαθε θλάση πρώτου βαθμού στον προσαγωγό και έμεινε εκτός προπονήσεων για δύο εβδομάδες. Ο τραυματισμός του Σέρβου αποδόθηκε στο μεγάλο διάστημα που έμεινε εκτός αγώνων εξ αιτίας του σοβαρού τραυματισμού που είχε στο γόνατο ενώ αγωνίζονταν πέρυσι στην Παρτιζάν Βελιγραδίου.
Στις 10 Αυγούστου το χτύπημα ήταν διπλό. Από τους φιλικούς αγώνες με τις εθνικές τους ομάδες επέστρεψαν τραυματίες ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Ραφίκ Τζιμπούρ. Ο Τοροσίδης με θλάση στο δεξιό ισχίο και ο Τζιμπούρ με θλάση δεύτερου βαθμού στο δεξιό δικέφαλο μηριαίο. Ο πρώτος επέστρεψε στις προπονήσει έπειτα από δύο εβδομάδες έχοντας εν το μεταξύ χάσει τα φιλικά παιχνίδια με την Γουέστ Μπρόμγουιτς και την Ιντερ. Ο δεύτερος πριν δύο μέρες εντάχθηκε στο βασικό πρόγραμμα προετοιμασίας και τώρα τρέχει να προλάβει την αποστολή για το παιχνίδι με την Μαρσέιγ.
Από το φιλικό παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα (0-0) στις 16 Αυγούστου αποχώρησε σοβαρά τραυματίας ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Οι εξετάσεις έδειξαν πρόβλημα στον μηνίσκο και ο αργεντινός μέσος οδηγήθηκε άμεσα στο χειρουργείο. Την περασμένη Κυριακή επέστρεψε σε κανονικό πρόγραμμα προπόνησης και δηλώνει πρόθυμος να αγωνισθεί έστω και για λίγα λεπτά εναντίον της Μαρσέιγ. Αγωνιστικά δεν είναι όμως έτοιμος για ένα παιχνίδι επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ.
Πέντε μέρες μετά αποχώρησε τραυματίας από το φιλικό παιχνίδι με την Ιντερ ο Αλμπέρτ Ριέρα. Οι εξετάσεις έδειξαν θλάση πρώτου βαθμού, αλλά το πρόβλημα ξεπεράστηκε με την πώληση του ισπανού αριστερού μέσου στην τουρκική Γαλατασαράι.
Τα προβλήματα τραυματισμών συνεχίστηκαν και στο διάστημα που οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν φιλικές αγωνιστικές υποχρεώσεις. Ο Ούλοφ Μέλμπεργκ έμεινε για δύο εβδομάδες εκτός προπονήσεων εξ αιτίας κάκωσης στο αριστερό γόνατο, ενώ έχασε και τους δύο αγώνες της εθνικής Σουηδίας για την προκριματική φάση του Euro 2012 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόβλημα στο γόνατο αντιμετώπισε και ο Φραν Γέστε με υπαρκτό τον κίνδυνο να οδηγηθεί στο χειρουργείο. Ο ισπανός μεσοεπιθετικός έμεινε εκτός προπονήσεων για δύο εβδομάδες και όπως έδειξε στο φιλικό με τον ΟΦΗ δεν είναι ακόμη απολύτως έτοιμος να αγωνισθεί 90 λεπτά.
Πρόβλημα στους κοιλιακούς αντιμετώπισε στα τέλη Αυγούστου ο Γιάννης Φετφατζίδης. Οι γιατροί του Ολυμπιακού του συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, ο παίκτης ακολούθησε την αποστολή της εθνικής ομάδας στο Ισραήλ και την Λετονία, και δύο εικοσιτετράωρα πριν τον αγώνα με την Μαρσέιγ παρουσίασε το ίδιο πρόβλημα.
Για αρκετές μέρες εκτός προπονήσεων έμεινε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Ο κεντρικός αμυντικός στα τέλη Αυγούστου αντιμετώπισε πρόβλημα στους προσαγωγούς, έδωσε κανονικά το παρών στο παιχνίδι της εθνικής ομάδας με το Ισραήλ, απουσίασε όμως από την επόμενη αναμέτρηση με την Λετονία για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του. Στον αγώνα με τη Μαρσέιγ θα φανεί αν και πόσο έχουν επηρεάσει την ετοιμότητα του Ολυμπιακού η αγωνιστική απραξία και οι τραυματισμοί βασικών του παικτών.