Η δήλωση του Νίκου Ζήση μετά τον φτωχό απολογισμό του (1 στα 10 σουτ) στην πρόσφατη αναμέτρηση με την Κροατία («αυτοί που αστοχούν θα ευστοχήσουν και αυτοί που ευστοχούν θα αστοχήσουν») αποδείχθηκε προφητική. Με 19 πόντους, εκ των οποίων δύο καθοριστικά σουτ τριών πόντων 1’11» (61-57) και 10» (67-60) πριν από την εκπνοή του σημαντικότατου αγώνα με τη Σλοβενία για την 1η αγωνιστική της Β’ Φάσης, η Εθνική Μπάσκετ «έπνιξε» (69-60) τη Σλοβενία με τη… ζώνη την οποία εφάρμοσε ως το τέλος και έκανε αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στην οκτάδα του Ευρωμπάσκετ.

Μεταξύ των κρίσιμων σουτ του Ζήση, ο οποίος στο Βίλνιους είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Νέων στο Ευρωμπάσκετ 2002, μεσολάβησε ένα ακόμη καθοριστικό τρίποντο με «δράστη» τον Αντώνη Φώτση, που έδωσε προβάδισμα έξι πόντων στην ελληνική ομάδα (64-58, 37» πριν το φινάλε), ενώ με δύο ακόμη τρίποντα του Κώστα Παπανικολάου στις αρχές της τελευταίας περιόδου, η Εθνική προσπέρασε δις (47-46 και 50-49) τη Σλοβενία θέτοντας τις βάσεις της σπουδαίας _ τρίτης σερί σε διαδοχικά Ευρωμπάσκετ 2007, 2009 και 2011 _ νίκης, που επιτρέπει στους διεθνείς να ονειρεύονται το ταξίδι στο Κάουνας, όπου θα διεξαχθούν οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και οι τελικοί της διοργάνωσης.

Πολύ σκληρές μάχες στις δύο ρακέτες έδωσε ο Γιάννης Μπουρούσης, ενώ η είσοδος του Δημήτρη Μαυροειδή στην τέταρτη περίοδο και τα 8 ριμπάουντ του Κώστα Κουφού έδωσαν ενέργεια και εμπιστοσύνη στους νικητές, οι οποίοι προηγήθηκαν ακόμη και με διαφορά 15 πόντων (35-20, στο 16′) στο πρώτο ημίχρονο, αλλά οι Σλοβένοι «έτρεξαν» ένα 26-9 επί μέρους σκορ αποκτώντας τα ηνία του αγώνα (46-44 στο 30′). Η Εθνική, όμως, έδειξε χαρακτήρα όταν έμεινε πίσω στο σκορ και με αντίδραση… πολύ έμπειρης ομάδας κατόρθωσε να επαναφέρει την τάξη βρίσκοντας λύσεις στις άμυνες «ζώνης» του κ. Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και οδηγώντας σε λανθασμένες επιλογές τους Σλοβένους χάρη στην ασφυκτική αμυντική πίεση στα επιθετικά ατού τους.

«Πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι. Αυτή η νίκη δεν μας δίνει τίποτε, ούτε καν την πρόκριση στους οκτώ. Για αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας εν όψει των επόμενων αγώνων», υπογράμμισε ο Ζήσης, ο οποίος αναφερόμενος στην επικείμενη αναμέτρηση με τη Ρωσία (Σάββατο 10/9, 21.00) τόνισε: «Οι Ρώσοι είναι πολύ δυνατοί και παίζουν χρόνια με αυτό τον κορμό παικτών. Είναι και ο Κιριλένκο φέτος στην ομάδα. Ελπίζω να τους κερδίσουμε και να πάμε ακόμα υψηλότερα στον όμιλο. Είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος, μία ομάδα που παραδοσιακά μας δυσκολεύει. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι σε δύο μέρες»…

ΕΛΛΑΔΑ: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 8 (7 ρ.), Ζήσης 19 (3/8 δ., 3 /4 τρ., 4/4 β., 5 ρ.), Βασιλειάδης 5 (4 ασ.), Καλάθης 7, Φώτσης 7, Παπανικολάου 6 (6 ρ., 3 ασ.), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7, Κουφός 6 (8 ρ.), Καϊμακόγλου 2.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14 (2 /3 δ., 3/8 τρ., 1/1 β., 3 ασ., 3 λ.), Οζμπολτ 3 (1/5 τρ., 5 ρ.), Σμόντις 5, Ούντριχ, Μούριτς 1, Γκ. Ντράγκιτς 9, Γκαγκότνικ, Ζ. Ντράγκιτς 10 (5 ρ.), Μπέγκιτς 8 (12 ρ.), Λόρμπεκ 10 (1/5 τρ., 5 ρ.).

Η συνέντευξη Τύπου:
Ηλίας Ζούρος (προπονητής Ελλάδας): «Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη για την ομάδα μας. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας και στους συνεργάτες μου που έκαναν εξαιρετικό σκάουτινγκ. Παίξαμε καλή άμυνα κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό, γιατί στα σημεία που δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε είχαμε καλή λειτουργία στο άλλο μισό του γηπέδου. Στο τέλος πετύχαμε κάποια κρίσιμα καλάθια και πήραμε τη νίκη. Πλέον κοιτάζουμε το επόμενο ματς απέναντι στη Ρωσία, που είναι μια δυνατή και πολύ ψηλή ομάδα. Έχουμε νεανική ομάδα με πολλούς καινούριους παίκτες. Για να έχεις καλή επιθετική λειτουργία χρειάζεσαι χρόνο και χημεία. Εμείς έχουμε λίγους παίκτες από το παρελθόν. Όμως έχουμε καλή χημεία, παίζουμε καλή άμυνα και αντιδράσαμε πολύ σωστά στο τέλος του αγώνα. Είναι σημαντικό για μας που βρισκόμαστε ακόμη εδώ και θέλουμε σίγουρα άλλη μία νίκη για να προχωρήσουμε. Η Ελλάδα είναι μια νεανική ομάδα, που χτίζεται για το μέλλον».

Μάικ Μπράμος (παίκτης Ελλάδας): «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλοί, αλλά επιτρέψαμε στη Σλοβενία να επιστρέψει στο ματς. Στο τέλος, ωστόσο, ο Νίκος Ζήσης και ο Αντώνης Φώτσης πέτυχαν κάποια μεγάλα καλάθια, βελτιώσαμε την άμυνά μας και πήραμε μία πολύ σημαντική νίκη».

Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (προπονητής Σλοβενίας): «Σέβομαι πολύ το ελληνικό μπάσκετ, την ιστορία και την παράδοσή του. Έχω δει πολλές φορές την Ελλάδα και από την προετοιμασία έπαιζε πολύ καλά παρά την απουσία σημαντικών παικτών, όπως ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης. Ξέραμε πως παίζει πολύ καλή άμυνα κι εμείς έπρεπε να έχουμε υπομονή απέναντι σε αυτό, αλλά είχαμε πολύ άσχημα ποσοστά. Η άμυνα ζώνης μας λειτούργησε καλά, αλλά στο τέλος η ελληνική ομάδα ευστόχησε στα μακρινά σουτ και πήρε τη νίκη. Έχουμε άλλα δύο ματς μπροστά μας και έχουμε ακόμη ελπίδες για την πρόκριση στα προημιτελικά».

Εράζεμ Λόρμπεκ (παίκτης Σλοβενίας): «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που χάσαμε. Θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο ημίχρονο επιστρέψαμε, αλλά δεν τα καταφέραμε στο τέλος. Η Ελλάδα έκανε πολύ καλό παιχνίδι και είχε τον έλεγχο του αγώνα».
* Το νικητήριο καλάθι του εκπληκτικού Αμερικανού Μπο Μακ Κάλεμπ (27 πόντοι με 10/13 δ., 0/3 τρ., 7/9 β., 4 ασ., 4 κλ., 4 λ.) 2» πριν από τη λήξη της αναμέτρησης χάρισε τη σπουδαία επικράτηση (65-63) στην πΓΔΜ επί της Γεωργίας (Τσκιτισβίλι 20 π., 10 ρ.) και έφερε την ομάδα των Βαλκανίων πολύ κοντά στην ιστορική πρόκριση στην οκτάδα του Ευρωμπάσκετ. Επειτα από αυτό το αποτέλεσμα η πΓΔΜ, η οποία είχε υποχρεώσει την Ελλάδα στη μοναδική ήττα της στην Α’ Φάση, διατήρησε το απόλυτο (τρεις νίκες – καμία ήττα) στη Φ’ Φάση.

* Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Ρωσία έκανε περίπατο (79-60) απέναντι στην Φινλανδία απαντώντας με πειστικό τρόπο στην… γκάφα των διοργανωτών, οι οποίοι δεν «έβρισκαν» (;) τον σωστό εθνικό ύμνο της Ρωσίας προκαλώντας τον εκνευρισμό των Ρώσων, ενώ κατάφεραν να «κόψουν» δύο φορές τον εθνικό ύμνο της Φινλανδίας! Στον αγώνα κυριάρχησε ο ηγέτης της Ρωσίας Αντρέι Κιριλένκο (14 π. σε 24′) και τον ακολούθησε ο Αλεξέι Σβεντ (12 π., 6 ρ.), ενώ από τους ηττημένος ξεχώρισε ο Σον Χαφ (14 π.).

Η βαθμολογία του ΣΤ’ Ομίλου: Ρωσία, πΓΔΜ 6 β., Ελλάδα 5 β., Σλοβενία 4 β., Γεωργία, Φινλανδία 3 β..

Η επόμενη (2η) αγωνιστική (Σάββατο, 10/9):
Γεωργία – Φινλανδία 15.30 (σπορ+)
πΓΔΜ – Σλοβενία 18.00 (ΕΤ1)
Ελλάδα – Ρωσία 21.00 (ΕΤ1)

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 9/9
Ε’ Όμιλος – 2η αγωνιστική
Ισπανία – Σερβία 15.30 (σπορ+)
Γερμανία – Τουρκία 18.00 (ΕΤ1)
Λιθουανία – Γαλλία 21.00 (ΕΤ1)
Η βαθμολογία του Ε’ Ομίλου: Γαλλία 6 β., Ισπανία, Λιθουανία 5 β., Σερβία, Τουρκία 4 β., Γερμανία 3 β.