Ολοένα αυξανόμενη πίεση να σταματήσει την φονική καταστολή των διαδηλωτών η οποία συνεχίζεται εδώ και πέντε μήνες στη Συρία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς τρεις αραβικές χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους στη Δαμασκό και η Τουρκία δήλωσε ότι ετοιμάζεται να στείλει ένα «αποφασιστικό» μήνυμα στη γειτοινική της Συρία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμχμέτ Νταβούτογλου μεταβαίνει την Τρίτη στη Δαμασκό με σκοπό να ζητήσει από την κυβέρνηση του σύρου προέδρου να σταματήσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η υπομονή του εξαντλείται με τις θηριωδίες της συριακής κυβέρνησης.

Ο Νταβούτογλου αναμένεται να πραγματοποιήσει μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τον πρόεδρο Άσαντ να αλλάξει στάση απέναντι στους διαδηλωτές, αλλά ενδεχομένως και να απειλήσει με υποστήριξη της Τουρκίας για σκληρότερη δράση εναντίον της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αναλυτές, οι προσπάθειές του δεν έχουν πολλές πιθανότητες να στεφτούν με επιτυχία, καθώς η κυβέρνηση Άσαντ αναμένεται να απαντήσει με εξίσου σκληρό τρόπο.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα θα υποβαθμίσει τους διπλωματικούς της δεσμούς με τη Συρία, ενώ αντιτίθεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, που αν επιβάλλονταν θα μπορούσαν πραγματικά να αποτελέσουν πλήγμα για τη συριακή κυβέρνηση.

Ήδη, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν ανακαλέσει τους απεσταλμένους τους στη Συρία, μία ημέρα αφότου συριακά στρατεύματα συνοδευόμενα από άρματα μάχης σκότωσαν περισσότερα από 100 άτομα σε επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακτιβιστές εκτιμούν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.200 από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, στα μέσα Μαρτίου. Ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασία του Κόλπου έχουν καταδικάσει τις πολιτικές του Άσαντ, προτρέποντάς τον να ικανοποιήσει το αίτημα του συριακού λαού για πολιτική αλλαγή.