Κάμερες σε περιπολικά βάζει ο Χ. Παπουτσής

Την τοποθέτηση καμερών σε περιπολικά και μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ, τη δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, το ενδεχόμενο χρήσης πλαστικών σφαιρών και νερού υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών εξετάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή. Ακόμη ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στην αλλαγή των κανόνων εμπλοκής των αστυνομικών σε βίαια περιστατικά, στην μεταβολή της τακτικής ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ) στις διαδηλώσεις ενώ ταυτόχρονα μίλησε για δημιουργία μηχανισμού ψυχολογικής στήριξης των αστυνομικών.

Οπως απεκάλυψε ο κ. Παπουτσής «σχεδιάζουμε τη τοποθέτηση καμερών σε περιπολικά οχήματα και μηχανές της ΕΛ.ΑΣ για βιντεοσκόπηση αστυνομικών επεμβάσεων. Αυτό το μέτρο έχει στόχο πρώτον την προστασία της ΕΛ.ΑΣ από κακοπροαίρετες κατηγορίες, με την προσκόμιση αδιάσειστων αποδείξεων σε περίπτωση δίκης και δεύτερον στον έλεγχο ενδεχόμενων αστυνομικών αυθαιρεσιών».
Επιπλέον ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε τα εξής:
«Σύντομα θα λειτουργήσει το Γραφείο καταγγελίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος, αλλά με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας.
Επανεξετάζεται ο Κανονισμός Αστυνόμευσης και αν το Αρχηγείο της Αστυνομίας αποφανθεί ότι χρήζει αναθεώρησης, αυτό θα προχωρήσει ενδοϋπηρεσιακά. Επανεξετάζονται επίσης οι τακτικές ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων και τα επιχειρησιακά σχέδια. Προωθείται η διαφοροποίηση των κανόνων εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι έχουν εξελιχθεί και οι μέθοδοι έκνομων ενεργειών. Στους κανόνες αυτούς θα περιληφθεί και η διάκριση της πρωτογενούς βίας και της παραγώγου βίας.

Η διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές, υποχρεώνει το Αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων. Μελετάται επίσης μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης των ένστολων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα βίας. Αποκλείονται οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, αλλά διατηρούνται οι προσαγωγές υπόπτων με ενδείξεις ή και ομαδικές προσαγωγές για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες.
Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας των Σωμάτων Ασφαλείας, κριτήρια διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου ενώ θα αναβαθμιστεί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθήματα και σεμινάρια για τη μετανάστευση και το ρατσισμό».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk